Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да има компромис". Агентите на ДС във външно министерство ще бъдат освободени


Министър-председателят Кирил Петков
Министър-председателят Кирил Петков

Назначените в последните дни агенти на Държавна сигурност в Министерството на външните работи ще бъдат освободени, съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът за първи път потвърди публикациите, че бивши сътрудници на комунистическата тайна полиция са назначени в екипа на новата външна министърка Теодора Генчовска.

Новината за завръщането на сътрудници на Държавна сигурност (ДС) в дипломацията предизвика остри реакции в социалните мрежи и в парламента. Министерството на външните работи два пъти в последната седмица отказа да отговори на въпроси на Свободна Европа за тези назначения.

Публикации в различни медии твърдяха, че става дума за началника на кабинета на министърката Петьо Петев, който е разкрит като секретен сътрудник от Първо главно управление на ДС, както и за назначените за съветници Петър Воденски и Иван Петров, бивши сътрудници съответно на военното и на външното разузнавания.

Във вторник Клуб Z публикува снимка от вътрешния телефонен указател в министерството, където сред съветниците присъства и бившият директор на ДАНС Петко Сертов, който е бил редови офицер във Второ главно управление на ДС.

Премиерът Кирил Петков каза, че всеки министър има право да предлага своя екип, "но после в коалиционен формат обсъждаме и решаваме заедно дали нашите изисквания за тези хора съвпадат с тези предложения".

"В случая няма да има компромис", каза Петков и обясни, че въпросните имена "няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени".

Какви са политическите реакции

В сряда сутринта в Народното събрание опозиционната ГЕРБ реагира с декларация от парламентарната трибуна. Бившият външен министър Даниел Митов каза, че "не приемаме и никога няма да приемем реабилитирането на комунистическия режим и неговата тайна полиция".

Той коментира, че направените назначения са "целенасочена провокация срещу европейското бъдеще на страната" и припомни, че през 2011 г. Народното събрание прие декларация за отзоваване на посланиците с принадлежност към тоталитарните тайни служби.

Тошко Йорданов и Христо Иванов в Народното събрание
Тошко Йорданов и Христо Иванов в Народното събрание

Още преди декларацията на ГЕРБ, председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, от чиято квота е Генчовска, вече беше обявил позиция.

"Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на министъра на външните работи", каза Йорданов.

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов повтори позицията си, че е необходима лустрация в системата за сигурност и външните работи.

"Благодаря на нашите колеги от "Има такъв народ" и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и хора с досиета, които са обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени", каза по-късно премиерът Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG