Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков опроверга Янев за разполагането на допълнителни войски на НАТО в България


Кирил Петков каза, че темата за разполагане на допълнителни войски на НАТО в България не е била обсъждана от Министерския съвет и коментарът на Стефан Янев е бил "лична позиция"
Кирил Петков каза, че темата за разполагане на допълнителни войски на НАТО в България не е била обсъждана от Министерския съвет и коментарът на Стефан Янев е бил "лична позиция"

Позицията на министъра на отбраната Стефан Янев срещу разполагането на допълнителни войски на НАТО в България, не е официална за правителството. Това заяви в сряда министър-председателят Кирил Петков.

Във вторник вечер в пост в профила си във Фейсбук Янев заяви, че не счита, че „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“, както и че „такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес“.

Коментарът му беше по повод започналите обсъждания в рамките на НАТО за увеличаването на военното присъствие в България и Румъния, като отговор на заплахата от инвазия на Русия в Украйна. Позицията на българския военен министър бързо се превърна в световна новина. Тя беше споделена на страницата във Фейсбук на руското посолство в България.

„Тази тема не е разисквана на Министерския съвет, нито е разисквана с някого от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство“, каза в сряда Кирил Петков. Той добави, че при посещението си в Брюксел ясно е заявил, че страната ни ще бъде „активен член на ЕС и НАТО, а този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля“. Премиерът потвърди и тезата си, че най-добрият начин за продължаване на политиките на съюзниците ни на източната граница е „максимално използване дипломатични и мирни средства“.

Малко преди съобщението от Министерския съвет председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов поиска изслушване в комисията по отбрана по повод изказването на Янев.

„Демократична България“ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, в преамбюла - България да развива своето пълноценно участие в НАТО не като някаква формалност, а като активна принадлежност. Защото вярваме, че не може страната ни да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика неутралитет в полза на експанзионистичната политика в региона на Кремъл“, каза Иванов, цитиран от БТА. Той добави, че предложение за увеличаването на американското военно присъствие в България би получило подкрепа от „Демократична България“.

„Позицията ще бъде отстоявана“

Малко след обявената от Кирил Петков позиция от Министерството на отбраната отговориха на въпросите на Свободна Европа като потвърдиха, че написаното от Янев е била лична „в качеството му на министър на отбраната“.

Стефан Янев
Стефан Янев

„Тя ще бъде отстоявана и при възникването на необходимост от изготвянето на официална позиция на България, в случай че се появят обстоятелства, които ще трябва да аргументират решение“.

От пресцентъра на МО потвърдиха, че в момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор „включително разполагане на допълнителни войски по модела на засилено предно присъствие“. До момента обаче всичко е на етап „военно-техническо обсъждане“ и няма взето окончателно решение. България обаче ще предложи „на този етап“ да се справя със собствени средства.

От МО не отговориха конкретно дали ще се противопоставят на решение за увеличаването на войските във формат НАТО, но подчертаха, че е необходим единен отговор на страните от алианса.

Свободна Европа изпрати въпроси по повод позицията на Янев и до Министерството на външните работи, но до момента на публикуването на текста не беше получен отговор.

Темата за действията по отношение на отбраната на страните в алианса беше повдигната заради струпването на руски войски по границата с Украйна. НАТО и Европейският съюз вече предупредиха Русия, че ще има „огромни последствия“, ако нападне Украйна. Москва отхвърля тези обвинения и на свой ред постави условия пред НАТО да ограничи присъствието си в бившите държави от орбитата на Съветския съюз. НАТО отхвърли това искане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG