Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария и Люся от "Пуси райът" започнаха гладна стачка в затвора


Мария Альохина и Люся Щейн от руската група "Пуси райът" започнаха гладна стачка в затвора край Москва, съобщиха руски медии. Альохина и Щейн излеждават там присъдите си за публикации в интернет от преди няколко години.

Според новинарския уебсайт "Медуза" и правозащитния портал ОВД-Инфо двете жени настояват да бъдат в една килия и да бъде отменена незаконната според тях забрана да разговарят.

На 17 декември окръжният съд в Твер осъди двете активистки на две седмици затвор, след като ги призна за виновни в разпространението на нацистки символи в онлайн пространството. Двете жени бяха задържани от властите на 16 декември.

Обвинението срещу Альохина е заради снимка, която тя е публикувала преди шест години. На фотоса е беларуският президент Александър Лукашенко, върху когото се виждат свастики. Альохина го сравнява с фашист.

Щейн пък беше осъдена за карикатура, изобразяваща я с шапка със свастика върху нея, която беше публикувана в социалните мрежи пре 2018 г.

Альохина и Щейн излежаха още една двуседмични присъда по обвинение, че са организирали по-рано демонстрация в подкрепа на опозиционния активист Алексей Навални, който също е в затвора.

Членове на "Пуси райът" многократно са били задържани от руската полиция и осъждани на затвор, след като през 2012 г. се прочуха по света с "пънк молитва" в московския храм "Христос Спасител". Акцията им бе в знак на протест срещу подкрепата на църковния висш клир за президента Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG