Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските власти с нови акции срещу критични медии


Редакторите на онлайн списанието DOXA чакат решението на съда
Редакторите на онлайн списанието DOXA чакат решението на съда

Съд в Москва постави четирима от редакторите на студентското онлайн списание DOXA под домашен арест, съобщи Радио Свобода. Младежите са подсъдими за подстрекателство на малолетни към протести срещу руското правителство.

Те са били задържани за разпит в сряда след полицейски обиск в домовете на двама от тях и в редакцията на медията. По информация на Гласът на Америка съдът е забранил на четиримата да използват интернет или да общуват с хора извън най-близкия им семеен кръг.

Според съда репортаж на изданието DOXA е подбуждал малолетни да вземат участие в незаконни демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

Във видеото, заради което са подсъдими четиримата редактори, е имало критични мнения спрямо учители, обезкуражавали своите ученици да вземат участие в масовите демонстрации, последвали ареста на Навални. “Репортажът не съдържа призиви към незаконни действия. Искахме само да насърчим младите хора да изразяват свободно мнението си”, казват от изданието в отговор на обвиненията.

Видеото с репортажа е било изтрито от сайта на списанието по искане на руския медиен регулатор Роскомнадзор. Обвинението в подстрекателство би могло да доведе до присъда с наказание от 3 години затвор.

Решението на съда идва седмица след разпита и обиска в апартамента на разследващия журналист Роман Анин. Той е бил подложен на натиск заради статия от 2016 г., според която директорът на държавната петролна компания Роснефт Игор Сечин е собственик на луксозна яхта.

Световните организации за защита на човешките права предупреждават, че през последните няколко месеца в Русия има засилен натиск срещу медийни организации, критични спрямо Кремъл.

Навални, който е един от основните опоненти на руския президент Владимир Путин, беше задържан от полицията на 17 януари при завръщането си в Русия от Германия. Опозиционерът беше прекарал предишните пет месеца в Берлин, възстановявайки се от отравяне, за което той обвини руските тайни служби.

Повече от 10,000 души бяха арестувани в Русия по време на 2 масови демонстрации в подкрепа на Навални.

През февруари опозиционерът беше осъден да 3.5 години затвор за нарушаване на условна присъда. Съдът постанови, че Навални вече е излежал 1 година от присъдата си под домашен арест през 2014 година, така че му остават да излежи 2.5 години. През последните седмици опозиционерът започна гладна стачка, след като му беше отказана спешна медицинска помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG