Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-старата правозащитна организация в Русия ще бъде закрита, реши съдът


Активисти с маски с логото на "Мемориал" пред сградата на съда във вторник
Активисти с маски с логото на "Мемориал" пред сградата на съда във вторник

Руският Върховен съд нареди правозащитната организация “Мемориал” да бъде закрита, съобщи Радио Свобода. Повод за решението е това, че организацията не се е съобразила с изискванията на спорния Закон за чуждестранните агенти и не е отбелязала във всички свои публикации, че е в списъка на чуждестранните агенти.

“Мемориал” е най-старата и една от най-уважаваните правозащитни организации в Русия. Тя е основана малко преди разпадането на Съветския съюз с цел да документира репресиите на режима в Москва. В следващите десетилетия организацията документира редица исторически и съвременни нарушения на човешките права.

Председателят на борда на директорите на “Мемориал” Ян Рачински каза, че решението на съда ще бъде обжалвано и че организацията няма да спре дейността си. Адвокатът на организацията каза пред местни медии, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

По време на произнасянето на решението десетки активисти се събраха пред съда. Те смятат, че няма повод организацията да бъде забранена и определят действията срещу нея като “политически мотивирани”.

Повод за делото срещу “Мемориал” беше т.нар. Закон за чуждестранните агенти от 2012 г. Той е използван все по-често срещу независими медии и неправителствени организации в Русия, които получават финансиране от чужбина. Сред изискванията му е всяка организация, включена от властите в списъка на чуждестранните агенти, да отбелязва във всяка своя публикация, че е в този списък.

Според съдия Алла Назарова от руския Върховен съд организацията “Мемориал” е нарушила това изискване. Това е поводът съдът да нареди закриването ѝ.

Веднага след решението на съда дойдоха и първите международни реакции.

“Принудителното ликвидиране на уважаваната правозащитна организация “Мемориал Интернешънъл” е поредна стъпка от нарушаването на човешките права в Русия”, каза външният министър на Дания Йепе Кофод. “Призовавам Русия да предпази защитниците на човешките права, независимите медии, журналистите и опозиционните фигури.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG