Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция органичава работното време на ресторантите, а Франция изисква работа от вкъщи заради Омикрон


Сега във Франция зеленият сертификат е задължително условие за посещение в ресторант
Сега във Франция зеленият сертификат е задължително условие за посещение в ресторант

Редица държави в Европа обявиха затягане на противоепидемичните мерки на фона на ръст на новите случаи на COVID-19, съобщиха световните агенции.

Гърция обяви нови мерки, които ще влязат в сила в началото на януари и ще засегнат работното време на ресторантите и баровете. Франция ще въведе от следващата седмица ограничения на масовите събирания и изисква всички работници, за които това е възможно, да работят от домовете си поне три дни в седмицата.

Новите мерки в Европа идват на фона на разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Гърция отчете в понеделник рекорден брой нови случаи - 9284. Във Франция хората, дали положителна проба, надминаха 100 000 на ден през последните дни.

Новите мерки в Гърция ще са в сила от 3 до 16 януари. Съгласно правилата носенето на маски с висок клас защита ще бъде задължително в хранителните магазини, градския транспорт и заведенията. Баровете и ресторантите ще могат да работят до полунощ, без правостоящи и с по максимум шестима клиенти на една маса.

“Ако установим, че тези мерки не се спазват, ще забраним музиката [в тези обществени места]”, каза здравният министър на Гърция Танос Плеврис на пресконференция.

Властите в Гърция затегнаха мерките срещу COVID-19 преди празниците. От миналата седмица носенето на маски е задължително и на открито, а коледните и новогодишните тържества бяха отменени.

Във Франция в понеделник влязоха в сила нови правила, които ще важат в следващите три седмици. Те предвиждат всички служители в частния и публичния сектор, за които това е възможно, да работят от дома си поне три дни в седмицата. Носенето на маски на открито ще бъде задължително в гъсто населените части на градовете.

В баровете и ресторантите храните и напитките ще могат да се консумират само на масите, а не от правостоящи клиенти. Храните и напитките ще бъдат забранени в градския транспорт и в кината. Въвежда се забрана за събития с над 2000 посетители на закрито и над 5000 на открито.

“Знам, че това прилича на филм без край, но преди една година започнахме нашата ваксинационна кампания и сега сме една от най-ваксинираните и защитените нации”, каза премиерът Жан Кастекс на пресконференция.

Френските власти планират да въведат сертификат за ваксинация като изискване за посещение на публични места. Сега е това е възможно и срещу отрицателен резултат от тест за COVID-19. За да влезе мярката в сила, тя трябва да бъде подкрепена от парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG