Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините


Бившият министър-председател Бойко Борисов
Бившият министър-председател Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува разследване срещу бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за всяване на паника във връзка с ваксините срещу коронавирус. Това пише Сега, като се позовава на своя проверка в електронното деловодство на прокуратурата.

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата през октомври след твърдения на Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

От обвинението са издали постановление за отказ за образуване на дело на 23 декември. На въпрос на Сега относно мотивите за отказа, говорителката на СГП Десислава Петрова отговаря, че ще предостави информация, ако наблюдаващият прокурор ѝ позволи.

Всяването на паника е престъпление според Наказателния кодекс. През юли Софийският градски съд оневини настоящия министър на здравеопазването Асена Сербезова по същото обвинение.

Става дума за нейни изказвания пред БНТ и БНР през април 2020 година, в началото на пандемията, в които тя предупреждава за възможен недостиг на лекарства заради коронавируса. По това време тя е председател на Българския фармацевтичен съюз.

Тогава Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу нея, а по-късно на заседание по делото прокурорът сам отказа да го поддържа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG