Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейското знаме беше свалено от Триумфалната арка след скандал


Знамето на Европейския съюз беше издигнато на Триумфалната арка в петък
Знамето на Европейския съюз беше издигнато на Триумфалната арка в петък

Голямо знаме на Европейския съюз (ЕС), издигнато на Триумфалната арка в Париж в петък по повод началото на шестмесечното френско ротационно председателство, беше свалено в неделя, след като предизвика възмущение сред десни и крайнодесни лидери, предаде Ройтерс.

Френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон, който в петък каза, че знамето ще остане "няколко дни" съобщи, че то е било свалено по план. "По план знамето трябваше да бъде свалено днес, не бяхме определили точно време", каза Бон.

Той отхвърли тезата, че правителството се е предало, след като крайнодясната лидерка Марин Льо Пен каза, че ще се обърне към Държавния съвет на Франция с искане за сваляне на знамето на ЕС. "Правителството беше принудено да премахне знамето на ЕС от Триумфалната арка - красива, патриотична победа в началото на 2022 г.“, каза Льо Пен.

"Не сме се предали, планът не се е променял. Аз съм убеден, че съдбата на Франция е в Европа", каза Бон. Според него Льо Пен и другите критици неправилно са посочили, че европейското знаме е изместило френското, тъй като последното не е издигнато постоянно на Триумфалната арка.

Френският президент Еманюел Макрон, който все още не е казал, дали ще участва на изборите през април, победи Льо Пен на втори тур през 2017 г. с 66 на сто срещу 34 на сто от гласовете.

Според повечето социологически проучвания на предстоящите избори те отново ще се изправят един срещу друг и се очаква, че Макрон отново ще спечели, но с по-малка преднина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG