Връзки за достъпност

Извънредни новини

Слави Трифонов постави условия за подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС 


Лидерът на "Има такъв народ" е подписал статуса си като "гражданин на България"
Лидерът на "Има такъв народ" е подписал статуса си като "гражданин на България"

Лидерът на една от управляващите партии "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов предлага България да вдигне блокадата върху преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз при две условия.

Едното е САЩ да отменят визите за българските граждани, а второто - България да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол.

"След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори - добре, но лоялността е в две посоки...При тези условия и ако македонците, извинете - северномакедонците изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз", пише Трифонов.

Лидерът на ИТН е изложил аргументите си в статус във Фейсбук, подписан като „гражданин на България“.

Три часа след първия статус Трифонов пусна още един уточняващ, в който пише, че Северна Македония "задължително трябва да изпълнявате всички точки от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който сте подписали с България, включително и всичко свързано с историята на България. Северномакедонците трябва да признаят историческите си български корени. Това е безапелационно условие. То не подлежи на обсъждане".

Партия "Има такъв народ" е част от управляващата коалиция. От нейната квота е и настоящият външен министър Теодора Генчовска.

По време на изборите премиерът Кирил Петков даде заявка българо-македонските отношения да бъдат най-големият приоритет във външната политика на бъдещото правителство.

През декември президентът Румен Радев обяви, че ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да се обсъди позицията на България по отношение на Северна Македония. Очаква се това да се случи в началото на януари.

България блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС през ноември 2020 г. За да започнат те, е нужно съгласието на всички държави членки, а България единствена гласува против.

Аргументът на България беше, че рамката за преговорите между Скопие и ЕС не отразява исканията на София. А те бяха езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“, а Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България. София постави и още едно условие пред членството на Северна Македония в ЕС - приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG