Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" може да поиска 32% поевтиняване на газа за февруари


Държавният доставчик “Булгаргаз” може да поиска цената на природния газ да падне с близо 32% от 1 февруари. Това ще се случи ако тенденцията за поевтиняване се запази за седмица на международните пазари, става ясно от съобщение на дружеството.

В случай че до 10 януари се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. в размер на 65 евро за мегаватчас, “Булгаргаз” ЕАД ще предложи цена за следващия месец с 32 процента по-ниска спрямо утвърдената за януари 2022 г., която ще е прогнозна към датата на заявлението, се казва в съобщението.

11 януари е датата, на която по закон компанията трябва да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ценовото си предложение за февруари.

В неделя в телевизионно интервю премиерът Кирил Петков критикува КЕВР, че е одобрила 30-процентно поскъпване от 1 януари, което е изненадващо на фона на спадащите международни цени през последната седмица.

От “Булгаргаз” уточняват, че внасят в КЕВР предложенията си за цените в срок от 20 дни преди началото на съответния месец. Предложението за утвърждаване на цена за януари 2022 г. е било прогнозно, в размер на 117.12 лв/MWh или повишение с 14.5 % спрямо утвърдената цена за декември 2021 г. Предложението е внесено на 10 декември. „Предложената цена отразяваше ценообразуващите компоненти по договорите с доставчиците към 9 декември", заявяват от „Булгаргаз".

Между 10 и 23 декември цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 г. се повишиха значително от 93 евро на мегаватчас на 119 евро за мегаватчас. “Едва след 23 декември цените започнаха да се понижават”, уточняват от дружеството. Това поевтиняване е отчетено в коригираното заявление, което “Булгаргаз” е внесло на 1 януари, твърдят от държавния доставчик.

Оттам обясняват, че ако до 10 януари цената на газа на международните пазари се запази, каквато е в момента, предложението на цена през февруари ще е с около 32 на сто по-ниско от настоящата цена.

Темата беше коментирана във вторник и от енергийния министър Александър Николов. “КЕВР си спазва регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълнява подадените заявления на 10 декември от страна на "Булгаргаз", каза той на брифинг,

Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните политики на управление на "Булгаргаз" и на енергийния холдинг.

В краткосрочен план понижението, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари, твърди министърът.

В средносрочен и дългосрочен план продължават усилията на високо административно ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан, каза Николов. Възложено е да се разгледат причината за забавяне на проектите за разширяване на капацитетите в Чирен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG