Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не става само с Нетфликс. Защо сексуалното образование е важно за българските тийнейджъри


Стопкадър от Нетфликс сериала "Сексуално образование" (Sex Education)
Стопкадър от Нетфликс сериала "Сексуално образование" (Sex Education)

Веднага след като беше излъчен за първи път през 2019 г., сериалът на Нетфликс "Сексуално образование" (Sex Education) се превърна в хит сред милиони възрастни и тийнейджъри. Сюжетната линия е проста: липсата на адекватно сексуално образование в училище кара двама ученици в провинциална Великобритания да започнат свой собствен образователен проект.

В тоалетната на училището и на фона на стени, целите в графити, двамата тийнейджъри дават съвети и отговарят на въпросите на своите съученици относно секс, взаимно съгласие и връзки.

За хиляди тийнейджъри в България основният проблем, върху който е изграден сюжетът на сериала, звучи болезнено познато - сексуалното образование не е част от задължителната учебна програма в българските училища. Темата е табу както сред учениците, така и сред родителите. Така много от българските подрастващи остават неподготвени, за да се справят с въпросите за своята сексуалност и сексуално здраве. Според експертите именно това е и главният фактор зад високия процент тийнейджърска бременност в страната.

Имахме единствено лекция от Червения кръст за превенцията на ХИВ/СПИН, разказва пред Свободна Европа 15-годишно момиче от Чепеларе, което предпочита да остане анонимно. Тя би искала в училището ѝ да се провеждат часове по сексуално образование поне веднъж месечно.

На същото мнение е и Снежана Илиева. Тя е на 18 години и живее в село в Югозападна България. По думите ѝ липсата на сексуално образование в училищата е "огромен недостатък".

"Много от съучениците ми са сексуално активни, но нямат никаква представа как да правят безопасен секс", разказва Илиева и добавя, че има приятелки, които са правили аборт на 16-17 години.

"Не осъзнаваха последствията от това да правиш секс без предпазни средства", казва Илиева.

Много от сексуално активните тийнейджъри в България не използват предпазни средства. Според доклад на УНИЦЕФ от 2017 г. 40% от 15-годишните момчета и 20% от момичетата на същата възраст казват, че са правили секс. Само 66% от момчетата и 56% от момичетата обаче казват, че са използвали презерватив.

Тийнейджърите, които се срамуват да говорят с родителите си и нямат часове по сексуално образование в училище, в крайна сметка търсят отговори на въпросите си в интернет или от своите връстници.

16-годишно момиче от София, което предпочита да остане анонимно, разказва, че се срамува да обсъжда с родителите си теми, свързани със секс. По думите ѝ в училище също не се отделя време на сексуалното здраве.

"Разговарям за секс най-вече с приятелите ми, които са по-големи от мен и имат повече опит", споделя тя.

България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по брой тийнейджърски бременности след Румъния: 10% от всички деца се раждат от майки, които са под 20-годишна възраст. За сравнение, средният показател за целия ЕС е 4% по данни на Евростат за 2015 г.

През 2018 г. в България беше отчетен и най-високият процент аборти в ЕС. Общият брой момичета в тийнейджърска възраст, които правят аборт, също е по-висок от средния за съюза.

"Младите хора нямат възможност да направят информиран избор и това често ги излага на по-голям риск от непланирана бременност, инфекции, предавани по полов път, и дори злоупотреба с наркотични вещества", казва Радосвета Стаменкова, изпълнителна директорка на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве - неправителствена организация, която работи в сферата на репродуктивното и здравно образование със специален фокус върху общностите в неравностойно положение.

Въпреки тревожния брой тийнейджърски бременности и аборти обаче българските власти реагират бавно. Сексуалното здраве е тема, която може да бъде включвана в учебните програми по гражданско образование, но всяко училище само решава дали да го направи. Според експертните оценки само 10% от всички училища в страната избират да включат под някаква форма сексуалното образование в програмите си.

Различни общностни организации се опитват да променят тази мрачна картина, като предлагат на тийнейджърите информация за това какво представлява сексът и как той да бъде безопасен. Тя е базирана на научни факти и се различава значително от вредния и често подвеждащ начин, по който е представен сексуалният акт в порно филмите, които тийнейджърите гледат.

Николета Попкостадинова, основателка на онлайн платформата за сексуално образование Loveguide
Николета Попкостадинова, основателка на онлайн платформата за сексуално образование Loveguide

През 2015 г. Николета Попкостадинова, бивша журналистка и меркетинг ръководителка на софтуерна компания, основава Loveguide - онлайн платформа за сексуално образование, насочени към български тийнейджъри.

Оттогава досега от Loveguide са провели часове в 50 училища в цялата страна и са достигнали до около 8000 ученици. Видеата им в Ютюб имат повече от 10 милиона гледания, а за канала им са абонирани близо 65 000 души. Всеки ден екипът е затрупван от въпроси, на които отговарят в социалните медии.

"Часовете ни бяха посрещнати много добре не само от учениците, но и от учителите и родителите", разказва Попкостадинова. Тя подчертава, че българските тийнейджъри нямат почти никакви знания по темата сексуално здраве, а пропуските, които трябва да бъдат попълнени, са много.

"Липсват им основни знания във всички области на сексуланото здраве - от хигиената до болестите, предавани по полов път, и представата за тялото", отбелязва Попкостадинова.

"Наложи се да започнем с АБВ-то на сексуалното образование: с нуждата да си миеш ръцете и да сменяш бельото си. Когато никой не те е научил на тези най-основни неща, как да очакваме от тийнейджърите да са запознати и отговорни, когато става въпрос за секс?", добавя тя.

В Ютюб канала си организацията предлага информация по редица теми, от менструацията и предпазните средства до първия път. От Loveguide предлагат и съвети за преминаването през пубертета като отговарят на въпроси, свързани например със самотата, разкриването на сексуалната ориентация, проблемите в една романтична връзка, тормоз в училище.

От организацията не пропускат и положителната страна на секса, която често не се споменава при дискусиите в класната стая. "Опитваме се да говорим за секса, любовта и удоволствието по един разбираем, честен и приятелски начин", обяснява Попкостадинова.

В едно от видеата в Ютюб например актрисата Весела Бабинова, която е лицето на Loveguide, дава на тийнейджърите следните думи за размисъл:

"Карането на кола в живота, не е като карането на кола в „Бързи и яростни“, влюбването, връзките и любовта не са като в романтичните комедии. Сексът не е като в порното".

Повишаването на осведомеността изглежда дава резултати. Когато е още в училище, Виктория Николова, която днес е на 19 и учи в Американския университет в Благоевград, посещава програма за обучаване на връстници. Програмата е по инициатива на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и цели да обучи младежи, които след това да разпространят наученото сред своите връстници. Докато е в гимназията, Николова посещава два курса в своето училище.

"След като завърших курсовете, съучениците ми ме заляха с въпроси", разказва Николова. "Чувстваха се доста по-комфортно да говорят за това с своя връстничка."

Според младото момиче учебните програми в момента не обхващат почти никакви въпроси, свързани със секс. "Някои основни неща за здравето и секса са включени по други предмети, но повечето учители или изцяло пропускат темата, защото нямат достатъчно време, или я отмятат съвсем периферно", отбелязва Николова.

По думите ѝ тя би предпочела сексуалното образование да е по-широкообхватно и да включва и темите сексуална ориентация и полова идентичност.

"Тези теми са абсолютно табу в България и не мисля, че ще ги видим в скоро време като част от учебните програми в училищата. Също така мисля, че часовете по здравно образование трябва да включват и темата съгласие при секс и сексуален тормоз", смята Николова.

Усилията да се нормализира разговора около темите секс и сексуалност обаче често са изправени пред предизвикателства. Докато религиозната опозиция срещу сексуалното образование не е толкова съществен фактор в България колкото в някои части на САЩ например, то през последните години според експертите се наблюдава консервативен скок.

За него свидетелстват нивата на сексизъм и домашно насилие, които добиха особена публичност през последните месеци. По-рано през 2020 г. училищна програма срещу сексуалното насилие в Перник беше временно отменена.

Тя беше спряна за 3 дни след сигнал на разтревожена майка, чието дете обаче дори не посещава часовете. Тя се оплака, че децата са принуждавани да "рисуват гениталии". Без да проверят информацията, местни медии тогава разпространиха новината. Впоследствие стана ясно, че семейството на жената защитава "традиционните семейни ценности" и често разпространява дезинформация.

"Консервативните гласове стават все по-силни и това прави провеждането на часове по сексуално и здравно образование все по-трудно", отбелязва Стаменкова, директорката на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

"Чакаме училищата да се свържат с нас, но някои от тях се страхуват да не бъдат обвинени, че развращават децата", добавя тя.

“В като Вагина” е илюстрирана книга за момичета, която съдържа образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето.
“В като Вагина” е илюстрирана книга за момичета, която съдържа образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето.

"Тези атаки целят единствено да създават полемика и да я използват за политически цели", смята Рая Раева, директор "Кампании" в Български фонд за жените. Неправителствената организация подкрепя различни инициативи, борещи се за полово равноправие в страната.

Заедно с друга активистка - Светла Баева, Раева е и съавторка на "В като Вагина", илюстрирана книга за момичета и млади жени, която съдържа информация и практически съвети за женското тяло, менструацията, безопасния секс и съгласието.

При излизането на книгата през 2020 г., политици от няколко националистически партии я определиха като "прогресивна пропаганда". Тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов от ВМРО дори призова за съдебно разследване на книгата. През януари 2021 г. "Мравин", първата българска детска книга, в която като герои са включени еднополови двойки, също се сблъска с подобна реакция от страна на десни политици.

"Тези реакции всъщност не съвпадат с отношението на обществото към сексуалното образование и репродуктивните права", казва Раева.

Близо 80% от българите заявяват, че здравното образование, включително сексуалното образование, трябва да бъде въведено в държавните училища според проучване от 2019 г., поръчано от Българския фонд за жените.

Въпреки това обаче това остава тема, към която политиците са предпазливи - независимо дали преди, по време или след края на дванайсетгодишното управление на Бойко Борисов.

"От десетилетия слушам, че материалът в училище е достатъчно много, че да бъдат въвеждани допълнителни часовете по секс и здравно възпитание. Това е абсурден аргумент", смята Стаменкова.

Новата управляваща коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" не планира да въвежда отделни часове по сексуално възпитание, се казва в отговор на Министерството на образованието пред Свободна Европа. В позицията си от коалицията добавят, че сегашната учебна програма включва "сексуално и здравно образование в значителна степен".

Рая Раева отбелязва, че книгата "В като Вагина" е получила положителна обратна връзка и подкрепа. "Получихме много благодарствени съобщения от момичета, както и от майки и сестри“, казва Раева. "Но най-трогателното съобщение дойде от самотен баща, който ни каза, че книгата му е помогнала много да започне, за да обсъжда сексуалното здраве с дъщеря си."

„Сексуалното образование е изключително важно“, казва Илиева, ученичката в селото в Югозападна България. "Изучаването на човешкото тяло в часовете по биология само докосва повърхността на цялата тема."

На нея ѝ се иска българските власти да почерпят вдъхновение от измислени телевизионни сериали като Sex Education на Нетфликс. За нея сериалът е бил интересен и по думите ѝ подходът му, съобразен с младежката публика и лишен от чувство за срам при обсъждането на трудните въпроси за секса, е бил като глътка свеж въздух.

"Много е интересен и научих много от него", казва тя.

XS
SM
MD
LG