Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Народното събрание ще се влиза само със зелен сертификат, решиха депутатите


Изискванията за достъп до парламента само със зелен сертификат ще влязат в сила от 24 януари
Изискванията за достъп до парламента само със зелен сертификат ще влязат в сила от 24 януари

Народните представители приеха от 24 януари в сградата на Народното събрание да се влиза само със зелен сертификат. Решението беше подкрепено със 157 гласа „за“ на депутати от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС, а „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не участваха в гласуването.

Правилата за сертификатите за достъп до парламента ще се различават от общовалидните за страната. Освен отрицателни PCR или антигенни тестове, народните представители трябва задължително да имат завършен ваксинационен курс, докато условие за валиден COVID сертификат в момента се приема и поставянето на първа доза от ваксина.

На входа на парламента ще има възможност народните представители да си правят антигенни тестове, които ще заплащат, докато тези за сътрудниците на парламентарните групи, администрацията и медиите ще бъдат поети от бюджета на Народното събрание.

До решението се стига, след като обсъжданията по него започнаха още преди месец. Както в предишните седмици, така и по време на продължилите пет часа обсъжданията в петък, една от партиите в управляващата коалиция „Има такъв народ“ (ИТН) поиска оттегляне на предложението, което беше внесено от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ).

От парламентарната трибуна бившата председателка на Народното събрание и депутатка от ИТН Ива Митева на няколко пъти подчерта, че приемането на подобно решение ще е нарушение на редица законови разпоредби и ще нарушава конституционното задължение на депутатите да ходят на работа в парламента.

„Ние продължаваме да работим така, както работеха предишните народни събрания и продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни“, каза тя.

Думите й бяха подкрепени от представители на „Възраждане“.

„Имам цяла папка, пълна с това дали зеленият сертификат работи или не. Ако искате – ще ви запозная лично. Така че когато излизате на тази трибуна, моля ви, не говорете неистини“, каза д-р Александър Симидчиев от ДБ.

За пръв път зеленият сертификат беше въведен в България през октомври със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. След като встъпи в длъжност новото правителство с премиер Кирил Петков въведе изискването за зелен сертификат за работещите в държавната администрация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG