Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкции за "Северен поток 2" ще развалят единния фронт срещу Русия, твърди държавният департамент на САЩ


Въпреки че беше завършен преди месеци по "Северен поток 2" не тече газ, тъй като Германия спря лицензирането му
Въпреки че беше завършен преди месеци по "Северен поток 2" не тече газ, тъй като Германия спря лицензирането му

Закон, с който да се наложат санкции за строежа на газопровода „Северен поток 2“, ще застрашат обединения фронт срещу Русия. Това заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, съобщи Ройтерс.

Неговото изказване дойде във връзка с внесения от републиканския сенатор Тед Круз законопроект за налагането на санкции, част които бяха отменени от президента Джо Байдън. Според предложението му санкции ще могат да бъдат налагани на физически лица, както и на компанията, която е собственик на тръбопровода.

„Нашето притеснение идва от това, че ако този закон бъде приет, това ще застраши единството между европейските ни съюзници в критичен момент, в който трябва да сме обединени в отговор на заплахите на Русия срещу Украйна“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в четвъртък.

Гласуването на предложения от Круз закон трябва да се състои на 14 януари. За да мине в сената той ще се нуждае от подкрепа на поне 10 сенатори от Демократическата партия. До скоро демократите бяха положително настроени във връзка с налагането на допълнителни санкции, свързани със „Северен поток 2“, но по данни на Ройтерс, сега предпочитат да подкрепят усилията на Джо Байдън по разрешаване на споровете с Русия по дипломатичен път.

„Северен поток 2“ беше окончателно завършен преди месеци, но тепърва трябва да бъде сертифициран, за да влезе в експлоатация. Вашингтон и Киев твърдо се противопоставят на проекта, който ще позволи на руските тръби да заобиколят територията на Украйна, с което ще я лишат от милиарди приходи от транзитни такси.

През юли САЩ и Германия постигнаха споразумение, което позволи завършването на тръбата. През октомври започнаха и доставките по газопровода, но в края на ноември германските власти спряха лицензирането на тръбата. В момента Берлин, както и останалата част от Европа, се намира под сериозен натиск, свързан с високите цени на синьото гориво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG