Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия няма да отстъпи на САЩ. Часове преди началото на серия от преговори между двете страни


Сергей Рябков и Уенди Шърман са ръководителите на делегациите за преговори съответно от Русия и САЩ.
Сергей Рябков и Уенди Шърман са ръководителите на делегациите за преговори съответно от Русия и САЩ.

Русия е разочарована от сигналите на Вашингтон и Брюксел, които идват преди срещата на САЩ и Русия. Такова мнение изрази Сергей Рябков, ръководителят на делегацията на Кремъл, който пристигна в Женева за среща за разговори с представители на САЩ.

В неделя вечер започва серия от разговори между двете страни във връзка с разполагането на руски войски близо до границата на Украйна.

Интерфакс и РИА Новости цитират руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който казва, че Москва не е оптимистично настроена към преговорите, защото САЩ настояват за отстъпки само от страна на Русия.

"Няма да се съгласим да отстъпим. Това е напълно изключено", каза Рябков.

В петък американският държавен секретар Антъни Блинкен каза пред журналисти, че все още е възможно Русия да бъде убедена по дипломатичен път да не атакува Украйна, но Западът е напълно готов да реагира със сила, ако мирният подход не успее. Подобна позиция изрази и президентът на САЩ Джо Байдън през декември.

Руският президент Владимир Путин постави като условие за деескалацията гаранции от Запада, че ще намали военното си присъствие в Източна Европа.

Вашингтон съобщава, че Рябков и ръководителят на американската делегация, заместник-държавният секретар Уенди Шърман, вероятно ще проведат "първоначален разговор" на работна вечеря в Женева още в неделя вечер.

Основната среща там е насрочена за понеделник, 10 януари. Това е така нареченият Стратегически диалог и диалог за сигурност. Той ще бъде последван от дискусии между Русия и членовете на НАТО на 12 януари.

За 13 януари във Виена е насрочена среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на която се очаква да присъстват САЩ, Украйна и Русия.

Поредицата от срещи е в резултат на увеличаващото се напрежение по границата между Украйна и Русия, където Москва струпа голям брой руски войски. Това породи опасения сред западните държави, че Москва подготвя ново нападение в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG