Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джокович призна за грешки и невярна декларация


Новак Джокович е в Австралия и се подготвя за участие в турнира
Новак Джокович е в Австралия и се подготвя за участие в турнира

Сръбският тенисист Новак Джокович призна, че е направил „грешна преценка“ и е дал интервю на френски журналист, въпреки че е бил с положителен тест COVOD-19. Той потвърди още, че член на неговия екип е подал декларация с невярно съдържание по отношение на историята на пътуванията му преди да влезе в Австралия.

В статус в социалните мрежи той твърди още, че данните за неговата активност след диагностицирането му с коронавирус са „дезинформация“.

Джокович пристигна в Австралия миналата седмица за участие в турнира Аустрейлиън Оупън, но беше задържан от граничните власти, защото властите откриха проблем с визата му. В понеделник съд в Австралия постанови, че тенисистът трябва да бъде незабавно освободен от хотела, в който е задържан, а визата му да бъде подновена.

В публикацията си Джокович обяснява, че неговият агент „искрено се извинява“ за това, че е поставил отметка в неправилно квадратчев австралийската му декларация за пътуване. С нея той твърди, че не е пътувал никъде 14 дни преди пристигането си в Австралия, въпреки че е бил в Испания.

Джокович пише, че „не искал да разочарова журналиста" и затова не е отменил интервюто си, но е спазвал мерките за безопасност по време на разговора и е бил с маска. „Докато се прибрах вкъщи след интервюто, за да се изолирам за необходимия период, като се замисля, това беше грешка в преценката и приемам, че трябваше да отложа този ангажимент“, пише Джокович.

Проблемът с участието на Джокович в откритото първенство на Австралия е свързан със стриктните противоепидемични мерки, действащи в държавата. Основно изискване към играчите е те да са ваксинирани срещу COVID-19. Джокович беше допуснат с т.нар. медицинско изключение. Адвокатите чу посочиха, че той е дал положителен тест за COVID-19 на 16 декември и е имал необходимите разрешения да влезе в Австралия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG