Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международната агенция по енергетика обвини Русия за недостига на природен газ в Европа


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Байрол обвини Русия за кризата, породена от недостига на природен газ в Европа. По негови думи високите цени на газа, както и недостигът на запаси на континента се дължи най-вече на руския доставчик Газпром.

Енергийната криза в Европа се влошава значително от края на миналата година насам. През декември цените на тока и газа достигнаха рекордни нива в целия Европейски съюз. Запасите на природен газ вече са около 50 процента от капацитета, като стандартно по това време на годината процентът е около 70.

По думите на Байрол Русия би могла да изпрати до една трета повече газ през съществуващите газопроводи. Според него фактът, че се доставя по-малко газ, би могъл да е свързан и с „обтегнатите геополитически отношения с Украйна“.

Докато други доставчици на газ са увеличили количествата на доставките, Газпром е намалил своите с 25 процента през последната четвъртина на 2021 в сравнение с количествата през предишната година, казва Байрол.

Руският президент Владимир Путин от своя страна твърди, че Газпром е изпълнил задълженията си по договор. Според него високите цени се дължат на решения от страна на Европа, които водят до променливи краткосрочни пазарни цени.

Високите цени се отразиха и на България, след като в началото на годината КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари. Това доведе до напрежение между правителството и ръководството на комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG