Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шест района и четири степени на натовареност. Какво включва новият план за борба с COVID-19


Министър-председателят Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието Николай Денков.
Министър-председателят Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието Николай Денков.

Министър-председателят Кирил Петков и министърът на здравеопазването Асена Сербезова представиха новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Това стана в четвъртък на видеоконферентна връзка, в която участва и министърът на образованието Николай Денков.

Новите мерки се налагат във връзка с очакваната нова вълна на вируса, предизвикана от варианта Омикрон. Те идват на фона на протести срещу зелените сертификати пред Народното събрание. Те бяха организирани в сряда от партия "Възраждане".

Мерките, които се предвиждат в плана, ще бъдат определяни от процента на заетост на интензивните легла. Страната ще бъде разделена на 6 района, като във всеки от тях ще се събира и обобщава информацията за натоварването на болниците на съответната територия. Разделението се налага, тъй като има големи разлики в заетостта в отделните региони. Картата с тази информация ще бъде обновявана ежедневно.

Степените на заетост на леглата ще бъдат четири - съответно над 50, над 60, над 70 и над 80 процента, като на най-ниската степен съответстват най-леките мерки. При втория етап - над 60 процента заетост, мерките ще се засилят, но училищата и бизнесите ще продължат да работят.

При третия етап мерките ще продължат да се засилват, но децата от първи до четвърти клас ще продължат да ходят на училище. При четвъртия етап, който Петков определи като критичен, ще се налага затваряне на бизнесите, обслужващи хора, с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Предвижда се срок от 3 до 5 дни, в които да се наложат мерките, съответстващи на региона. Новите интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите възможности на здравната система, са 1268.

По думите на Сербезова са отделени финанси и за мащабна информационна кампания за ползата от ваксинацията, както и създаване на информационен център за всички въпроси, свързани с ваксините.

Мерките в образователната система също ще бъдат прилагани спрямо етапа, в който се намира районът на съответното заведение. До ротация на някои паралелки или онлайн обучение на по-горните класове може да се стигне съответно при трети и четвърти етап. Това обаче ще подлежи на обсъждане с Министерството на здравеопазването.

При новия план родителите ще могат отново да избират дали децата им да посещават училище или да останат на онлайн обучение. Детските градини няма да бъдат затваряни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG