Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краят на пандемията или "кутията на Пандора". Какво идва след Омикрон


Медицинско лице сваля защитното си облекло, Невада, САЩ, 2020. Снимката е илюстративна.
Медицинско лице сваля защитното си облекло, Невада, САЩ, 2020. Снимката е илюстративна.

Това ли е краят или започва нещо друго? Вариантът Омикрон превзе голяма част от света, поставяйки именно този въпрос - дали с него пандемията свършва, или обратното - започва нов етап от развитието ѝ.

България се готви да посрещне новата вълна през януари, но Западна Европа още от декември живее в нея. Именно там се появиха много предпазливите съобщения, че макар случаите да нарастват главоломно, може би предстои преминаване към нов етап от пандемията - такъв, в който хората могат да живеят по-лесно с коронавируса.

Причината са именно характеристиките на новия щам. В петък Световната здравна организация (СЗО) определи Омикрон като "по-малко тежък" в сравнение с Делта, макар и да не влиза в категорията "лек" според организацията.

Какво знаем за Омикрон

Омикрон е пети пореден вариант на коронавируса. Откакто е открит в Южна Африка в края на ноември 2021, той е един от основните обекти на изследване от вирусолози по света. Към началото на януари за него се знаят две основни неща – че е по-силно заразен от всеки предишен , както и че симптомите му са по-леки от тези, причинени от Делта. Най-често те се ограничават до хрема, кашлица, болки в гърлото.

Причината за това е, че Омикрон се задържа предимно в горните дихателни пътища, а по-рядко достига до по-дълбоките и чувствителни части на белите дробове. Това го прави и по-лесен за разпространение.

Той има необичайно голям брой мутации, като до този момент учените са установили общо 50. Над 30 от тях се отнасят до спайк протеина, който се смята за проводник на вируса в клетките на човешкото тяло. Повечето съществуващи ваксини срещу COVID-19 са изградени така, че да се преборят именно с него.

Спайк протеинът е един от трите, за които проверява PCR тестът. Ако не бъде засечен, това означава, че е възможно да става дума за Омикрон. Това се потвърждава допълнително с пълен генен анализ.

Според проучване, проведено от Британската агенция по здравна сигурност (БАЗС) и цитирано от Би Би Си, заразените с Омикрон имат между 50% и 70% по-голям шанс да избегнат необходимост от настаняване в болница. В същото време обаче промените в структурата на вируса му позволяват да заобиколи имунитета, придобит от ваксина или преболедуване на предишен щам.

Изследване на Копенхагенския университет съвместно с правителствената организация „Статистика Дания“ и Статенс Серум Институт доказва, че бързото разпространение се дължи най-вече на способността на Омикрон да заобикаля ефекта от ваксините.

Възможните последици през 2022

За момента изглежда няма опасност от тежки икономически последици от Омикрон. „Вариантът промени пазарната среда, но все още предимно в настроенията на инвеститорите, а не в реалната икономика", пише Капитал. Леките симптоми също така позволяват на работещите да се възстановят по-бързо, а много работни места вече са пригодени към дистанционната работа, която позволява на всички карантинирани да работят.

По друг начин изглеждат перспективите на здравните системи обаче. На пръв поглед приетите в болница с Омикрон в държавите, в които той е масово разпространен, са малък процент от всички заразени с варианта. Въпреки това общият брой заразени е драстично повишен, като по този начин могат да се компенсират и тежките случаи.

В същото време властите в Европа и САЩ скъсяват карантината за заразени. Става дума най-често за заразени ваксинирани или за заболели без симптоми. Франция, Испания и Великобритания например намалиха продължителността на карантината при определени условия от 10 на 7 дни, а в САЩ центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) препоръчаха изолацията за безсимптомните да се намали от 10 на 5 дни.

Аргументите обикновено са, че симптомите са по-леки, но въпреки това няма доказателства колко време отнема възстановяването. Така се създава опасността неоздравели с официално приключила карантина да разпространяват щама, който така или иначе е силно заразен.

Наближава ли краят на пандемията

Все още не се знае след колко време ще спадне напрежението върху лечебните заведения и кога случаите ще намалеят в достатъчно голям брой държави по света.

Също така няма и категоричен консенсус по въпроса какво предстои след Омикрон. Според група шведски учени е възможно коронавирусът да еволюира към по-опасен вариант. „Да оставим огромни количества инфекции да циркулират е като да отворим кутията на Пандора. Трябва да очакваме и други неприятни изненади. Далеч не сме видели последния вариант“, казват те пред изданието Политико.

Все пак много експерти са на мнение, че пандемията може би е към своя край. Освен по-леките симптоми, се говори и за увеличаване на имунитета в световен мащаб след въвеждането на ваксините през 2021. От значение е и имунитетът, придобит от прекарани инфекции, както и фактът, че медицината разполага с повече информация за това как да лекува коронавируса.

Интересно явление е също, че с разпространяването на Омикрон се наблюдава спад в случаите на Делта. Възможно обяснение за това е, че Омикрон оставя по-малко потенциални „домакини“ на предишния и по-тежък щам.

„Омикрон най-вероятно ще изтласка Делта“, казва вирусологът Алекс Сигал от Африканския здравен изследователски институт в Дърбан, Южна Африка, цитиран от Ройтерс. Той провежда ранно проучване в края на декември за влиянието на новия щам върху предишния, което обаче включва малко хора, затова предстои да бъде потвърдена неговата валидност от още експерти.

Изводите от изследването са в синхрон с тенденцията за смекчаване на пандемията, за която СЗО подсказа през последните дни на 2021. Тогава председателят на организацията Тедрос Гебрейесус изрази надежда в новогодишното си изявление, че през настоящата година може да приключи най-тежкият период на пандемията.

XS
SM
MD
LG