Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сотир Цацаров изпрати оставката си в парламента


Сотир Цацаров е депозирал оставката си в Народното събрание
Сотир Цацаров е депозирал оставката си в Народното събрание

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е изпратил оставката си в Народното събрание, казаха за Свободна Европа от Комисията на противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). От комисията не коментираха повече подробности.

Миналата седмица стана ясно, че Цацаров ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато се очаква да внесе годишния отчет за работата на КПКОНПИ в Народното събрание. Тогава ще станат ясни и мотивите му за оставката.

Новината идва на фона на информацията, изнесена в петък от премиера Кирил Петков, че Цацаров е с отнет допуск до класифицирана информация.

Петков съобщи, че данните, на база които е отнет допуска на Цацаров до държавни тайни са класифицирана информация. От думите на премиера стана ясно, че председателят на антикорупционното звено се е провалил при контрола за надеждност, извършван от ДАНС.

По-късно Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него до това се е стигнало след "продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”.

В позицията, публикувана на страницата на комисията нейният председател казва, че причината за отнетия допуск е проведената през 2017 г. среща с издателя на в. “Сега” Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и по това време функционер на БСП Георги Гергов. Срещата е известна в публичното пространство като “ЦУМ гейт”, а тогава Цацаров беше главен прокурор. Висшият съдебен съвет (ВСС) така и не изясни какво точно се е случило по време на срещата. Дончев твърдеше, че е заплашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде упражнен натиск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG