Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото срещу "Глобал Маркетс" за финансови измами влиза в спецсъда


Ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова

Специализираната прокуратура обяви във вторник, че внася в Специализирания наказателен съд делото срещу Йордан Моллов и Кирил Джабаров, обвинени като лидери на престъпна група за финансови измами, действала от 2017 г. досега.

Моллов и Джабаров са известни като собственици на фирмата "Глобал Маркетс", чийто лиценз беше отнет преди години от Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията нашумя с агресивно търсене на потенциални клиенти по телефона и предлагане на примамливи оферти за инвестиции и бързи борсови печалби.

Двамата са обвинени като лидери на престъпна група, която е привличала клиенти на посреднически услуги при търговия с ценни книжа. Според спецпрокуратурата голяма част от средствата обаче са отклонявани към свързани фирми с подставени лица, които не са имали лиценз за извършване на подобна дейност.

Обвинителният акт е срещу общо седем участника в престъпната група, както и срещу един техен съучастник, уличен за това, че е бил част в две от разследваните измами.

Ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обяви на брифинг във вторник, че обвиняемите са ощетили 19 български инвеститори с общо над 3.9 млн. лв.

Според разследващите Моллов и Джабаров са контролирали голяма мрежа от търговски дружества, чиято цел е била "да бъдат представени в договорите с клиентите като "обслужващи компании" на инвестиционни посредници, които имат лиценз от КФН".

"Договорите са оформяни по начин, който да внуши на клиентите, че инвестират паричните суми при реален инвестиционен посредник. В тези договори се посочват банковите сметки на контролираните от ръководителите на групата търговски дружества, по които всъщност постъпват сумите на клиентите. Имената на използваните търговски дружества са близки по звучене с имената на инвестиционния посредник, който обвиняемите използват към съответния момент", твърди спецпрокуратурата.

След превеждането на сумите от потърпевшите инвеститори те не са били използвани за "търговия с финансови инструменти за тяхна сметка, а са неправомерно усвоени от организираната престъпна група, чрез множество банкови преводи по нарочно откритите банкови сметки на конролираните търговски дружества".

"Впоследствие сумите се теглят на каса от подставените лица, които се явяват управители по документи на контролираните дружества от ръководителите на групата, след което се предават лично на ръководителите на престъпното сдружение с цел финансово облагодетелстване", се посочва в обвинителния акт срещу групата.

В хода на разследването в банкови сметки, контролирани от групата, са запорирани над 1,8 млн. лв., за които са налице доказателства, че са придобити от престъпна дейност. Запорирани са и недвижими имоти.

От това дело е отделено друго разследване за пране на пари, придобити от финансовите измами, както и от други схеми, които все още се разследват.

Шестима от обвиняемите бяха задържани по време на акция на 26 март миналата година. Месец по-рано бизнесът им стана обект на разследване на "Господари на ефира". Авторката му Виктория Симеонова подаде сигнал в ГДБОП, след като беше подложена на тормоз по телефона и в интернет.

През последните години предаването излъчи серия репортажи по темата. Сред тях беше и интервю от 2018 г. с тогавашния заместник районен прокурор на София Невена Зартова, която днес вече е ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). Тогава тя заяви, че по отношение на "Глобал Маркетс" в СРП се водят общо пет досъдебни производства за измама, първото от които е образувано още през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG