Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мистър Кемел. Как са натрупани руските имоти на президентското семейство на Казахстан


Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев (вляво), руският президент Владимир Путин и луксозният жилищен комплекс "Маяк" в Русия. Колаж.
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев (вляво), руският президент Владимир Путин и луксозният жилищен комплекс "Маяк" в Русия. Колаж.

Преди седмица руският президент Владимир Путин направи неволна грешка - сбърка името на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и го нарече Кемел Жомартович.

Грешката обаче може и да е "вярна". Кемел Жомартович е името на бащата на Токаев, автор на книги за съветските чекисти в Казахстан. Със същото име - Кемел, реши да смени фамилията си и синът на Токаев, Тимур, през 2019 г. Това беше годината, в която Токаев пое президентския пост.

Разследване на Радио Свобода и телевизия Current Time, съвместен проект на Радио Свободна Европа и "Гласът на Америка", показа редица връзки на семейството на Токаев с Русия, една от които е именно неговият син Тимур. Разкритията идват на фона на мнения от различни наблюдатели, че протестите в Казахстан, избухнали по-рано този месец, са следствие от междукланова борба между обкръжението на Токаев и представители на неговия предшественик Нурсултан Назарбаев.

"Развод" с Руската федерация

Според сайта на казахстанския президент, Касъм-Жомарт Токаев е разведен и има един син, Тимур. Както отбелязаха казахстанските медии през 2019 г., по време на церемонията по издигането му на поста временно изпълняващ длъжността президент Токаев носеше брачна халка. Тя обаче изчезна след няколко дни.

Приблизително по същото време местните медии установиха, че съпругата на Токаев е руската гражданка Надежда Токаева. От достъпните официални документи се вижда, че през 2005 г. тя се е регистрирала в Москва като "частен предприемач", чиято основна дейност е отдаване под наем на недвижими имоти. Регистрацията ѝ е ликвидирана през 2009 г., но според сайта на руското външно министерство номерът на паспорта ѝ все още е активен.

За Надежда Токаева е известно също така, че през 2011 г. е заемала длъжността почетен президент на Женската гилдия на ООН. По това време Токаев беше заместник-генерален секретар на ООН и ръководител на представителството на организацията в Женева.

Според публикации в казахстанските медии причината за бързия развод между Токаева и настоящия президент веднага след встъпването му в длъжност е именно нейното руско гражданство.

През декември 2021 г. Фондът за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални публикува доклад, който показа, че руските власти са премахнали имената на редица влиятелни руснаци от различни имотни регистри. Имената им бяха заменени от думите "Руска федерация".

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев (вляво) и неговият наследник Касъм-Жомарт Токаев (вдясно)
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев (вляво) и неговият наследник Касъм-Жомарт Токаев (вдясно)

В доклада се отбелязваше още, че според нередактираните записи Надежда Токаева и нейният син Тимур са регистрирани като собственици на големи апартаменти в Москва. В редактираните бази данни апартаментите са посочени като собственост на "Руската федерация".

Разследването на "Радио Свобода" и Current Time разкри, че етикетът "Руска федерация" сега прикрива собствеността върху няколко имота извън Москва, които преди това са били посочени като собственост на Надежда Токаева. Един от тях е къща в престижното селище Абрамцево, закупена през 2008 г. от семейството на московския журналист Евгений Лавут и режисьорката Евгения Гиндилиса. Пред "Радио Свобода" Лавут коментира, че по време на продажбата Токаева се е оплакала, че къщата се отоплява трудно и е споменала, че планира да се премести в Крим.

Един изненадващо успешен син

Разследването на "Радио Свобода" разкрива и информация за сина на Токаев - Тимур. В годишния отчет за 2016 г. на компанията за недвижими имоти "Maяk" Тимур Токаев е посочен като член на борд на директорите. Компанията е известна преди всичко като разработчик на луксозния жилищен комплекс "Маяк" в московското предградие Химки.

Проектът предизвика гнева на местните жители, когато беше обявен през 2014 г., защото трябваше да бъде построен на мястото на обществено достъпен футболен стадион. Въпреки протестите на местните жители обаче комлексът беше изграден. В момента в него могат да бъдат купени апартаменти на цени от 140 000 до 220 000 рубли за кв.м.

Годишният доклад на "Маяк" включва и информация за сина на настоящия казахстански президент, която не е била известна до момента. Според доклада Тимур Токаев е посещавал както College du Leman, така и Университета Уебстър в Швейцария. Той също така има висша степен по политически науки от Дипломатическата академия на руското външно министерство в Москва.

Неговата дисертация за Дипломатическата академия от 2009 г. е озаглавена "Стратегията на Република Казахстан във взаимоотношенията със Запада: национални интереси, приоритети, насоки". В общо 215-те страници името "Назарбаев" е споменато 112 пъти.

"Русия е единственият съюзник на Казахстан", пише в дисертацията си Токаев-младши.

Според доклада на "Маяк" за 2016 г. компанията притежава активи от 541 милиона рубли (7 милиона долара). "Радио Свобода" и Current Time не успяха да открият по-скорошни доклади, затова и не е ясно дали Тимур Токаев остава свързан с фирмата. Докладът от 2016 г. обаче предоставя допълнителни улики за бизнес връзките на Токаев, включително връзките му с фигури, често свързвани с бившия президент Назарбаев.

Два казахстански клана

Тимур Токаев е посочен и като член на борда на "Благотворителната фондация Кемел Токаев", която носи името на неговия дядо. Бизнес регистъра СПАРК-Интерфакс също посочва Токаев като съсобственик на две малки компании, занимаващи се с геоложки и технически анализи.

В същата база данни по-младият Токаев е съсобственик на фирма на име Salish, която преди се е наричала Abi Petroleum Kepital и която наскоро беше закрита. Според казахстанските медии Тимур Токаев е бил само на 18 години, когато е бил посочен като съсобственик при създаването на компанията през 2002 г. Малко след създаването си фирмата си спечели правото да разработва нефтено находище Грядовое в района на Атърау.

По това време Касъм-Жомарт Токаев напусна поста си като министър-председател и стана външен министър. Друг съсобственик на Abi Petroleum Kepital е Мухамед Избастин, син на посланика на Казахстан в България Темиртай Избастин. Темиртай Избастин е женен за сестрата на казахстанския президент. Той е в България от ноември 2019 г.

През 2005 г. фирмата на Тимур Токаев и Мохамед Избастин Abi Petroleum Kepital възложи геоложките проучвания за находището Грядовое на компанията Kazakhstankaspiishelf, която пък е наполовина собственост на Sat & Company. Това е любопитен факт, тъй като фирмата Sat & Company е основана от Кенес Ракишев, един от най-влиятелните бизнесмени в Казахстан. Медиите в страната често го наричат "банкера на Назарбаев".

Кенес Ракишев
Кенес Ракишев

През 2012 г. Abi Petroleum Kepital отчете печалба от 50 милиона долара, но две години по-късно започна да работи на загуба и закри дейността си през 2020 г.

Sat & Company обаче е свързана и с московската фирма "Маяк", на която през 2016 г. като член на борда на директорите е посочен Тимур Токаев. Главен изпълнителен директор на "Маяк" е Махмуджон Ерматов, съсобственик и главен изпълнителен директор на близо дузина компании, всички от които са регистрирани на един и същ адрес в Москва. Всички тези компании съдържат думата "Sat" в имената си и споделят предимно едни и същи акционери.

Една от тези компании, Sat Oil, е посочена като "партньор" в сайта на "Маяк". Медиите съобщават , че тези компании са пряко или косвено контролирани от Ракишев, чийто основен бизнес в Казахстан беше Sat & Company, докато не беше преименуван на Fincraft Resources през 2018 г.

Мажоритарен собственик на "Маяк" пък е регистрирана в Холандия фирма Dostyk Investments B.V., която се контролира от казахстанския олигарх Тимур Кулибаев. Кулибаев е женен за дъщерята на Нурсултан Назарбаев, Динара, и през управлението на Назарбаев беше смятан за "най-влиятелния бизнесмен" в Казахстан.

През 2018 г. Scanner Project публикува доклад, показващ Тимур Токаев като собственик на апартамент в комплекс на Chemin Gilbert-Trolliet в Женева. Друг собственик на апартаменти в същата сграда по това време е и Семьон Винокуров, зет на руския външен министър Сергей Лавров. Казахстанското издание Kz.expert оцени стойността на резиденцията на Токаев в Женева на 2 милиона долара през 2019 г.

Отбелязвайки, че дъщерята на Назарбаев, Динара, също притежава масивна вила в покрайнините на швейцарския град, Kz.expert пише: „Този град [...] се превърна в „дом“ както за семейството на първия президент Нурсултан Назарбаев, така и за семейството на втория президент" Токаев.

От доклада на "Маяк" през 2016 г. досега не са налични други публични данни за руските бизнес интереси на Тимур Токаев. През 2019 г. беше съобщено, че той е променил фамилното си име на "Кемел", вероятно в чест на своя дядо. В руските бизнес регистри след 2016 г. не споменава нито "Тимур Кемел", нито "Тимур Токаев".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG