Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Даде им личния си телефон". Как Петков и Ковачевски погледнаха през "нов прозорец"


Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски

Вторник, 18 януари, 7:45 часа. Пред сградата на правителството в Скопие е опънат дълъг червен килим. Mъже и жени чистят широкото пространство. Още 30 минути и зад килима се строяват гвардейци. Малко след тях идва военният оркестър.

Още няколко минути по-късно започва посрещането на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков.

Това беше първата среща на новия македонски премиер с министър-председател на друга държава и едно от първите посещения на новия български премиер в чужбина. Срещата на Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие целеше да покаже, че отношенията между София и Скопие са „един от най-важните въпроси“ за двете държави, както се изрази македонският премиер.

За "добросъседството" между София и Скопие с реални резултати
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

След разговорите стана ясно, че между София и Скопие ще има директен полет, че правителствата на двете държави ще заседават съвместно, че ще бъдат създадени работни групи в различни области и че двете държави се отказват от един от споровете, който доведе до българското вето върху началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз (ЕС) – този за краткото ѝ име.

Имаше и още една промяна – миналото вече не е основна тема в отношенията между двете държави. Историята ще бъде само една от областите, които ще се обсъждат, наравно с образованието и културата, икономиката, инфраструктурата, търговията и иновациите и евроинтеграцията.

„Смятаме, че това са области, които значат много повече за гражданите от всички възрасти, особено за младите“, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

Първо посещение в Скопие след ветото

Български премиер не е посещавал Северна Македония, откакто София наложи вето на началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Това стана през ноември 2020 г.

За последно български премиер е бил в Скопие през 2019 г. Тогава Бойко Борисов отиде в македонската столица, за да отбележи с тогавашния македонски премиер Зоран Заев втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство между двете страни.

След това правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ блокира началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС. Посочените аргументи бяха свързани с езика на Северна Македония, подкрепата от страна на Скопие към претенции за признаване на македонско малцинство и лошата оценка на София за спазването на договора за добросъседство между двете държави.

След ветото отношенията между София и Скопие се влошиха. Северна Македония отказа да преговаря за „езика и идентичността си“, а София отказа да вдигне ветото.

Отношенията със Скопие като приоритет

Сега новите управляващи в България посочват отношенията със Скопие като приоритет. Новият премиер на страната Димитър Ковачевски, който беше избран само ден преди срещата с Кирил Петков, говори за нов „прозорец за съвместна работа“ между двете държави, който трябва да доведе от отмяна на българското вето.

„Тридесет години по-късно отваряме нов прозорец за съвместна работа. Вярвам, че той ще доведе до приятелска и добросъседска подкрепа за нашата евроинтеграция. Северна Македония и България са две близки съседни държави“, каза Ковачевски на съвместна пресконференция с Петков.

Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски

Българският премиер каза, че добросъседството вече ще се измерва в реални „стъпки и резултати“ и посочи като първата от тези стъпки: осигуряването на редовни полети между София и Скопие, които по думите му трябва да са факт след 60 дни.

Визитата на Петков идва седмица след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), където беше препотвърдена досегашната позиция на България. След заседанието президентът Румен Радев каза, че вдигането на българското вето трябва да се обвърже с реални резултати, а не със срокове.

По време на срещите си в Скопие Кирил Петков през цялото време говори за реални резултати, които вече се постигат.

Президентът Радев беше посочил като основен проблем в отношенията между двете страни дискриминацията на хората с българско самосъзнание. В Скопие новият премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че справянето с този проблем ще бъде приоритет за неговото правителство. Същото каза и българският премиер в изявление пред медиите - че правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание ще бъдат основен приоритет, а езикът на омразата ще бъде преодолян.

Като пример Петков посочи личната ангажираност на македонския си колега който при посещението на двамата в пресклуба на БТА е оставил номера на личния си телефон и е пожелал лично да бъде информиран от журналистите за евентуални прояви на вандализъм.

Българската телеграфна агенция във вторник откри свой пресклуб в Скопие.

Кирил Петков (вляво) и Димитър Ковачевски по време на откриването на пресклуба на БТА в Скопие.
Кирил Петков (вляво) и Димитър Ковачевски по време на откриването на пресклуба на БТА в Скопие.

Историческата комисия между двете държави вече няма да е единствена, а само една от общо петте работни групи, които ще заседават по въпроси от общо 5 области. По думите на Петков по историческите теми ще продължи да се работи, но приоритет ще бъде общото между двете държави, а не това което ги разделя.

Както македонският премиер подчерта, на срещата в Скопие нямаше историци и историята не беше тема на разговорите.

Въпреки това историческата комисия ще се среща вече всеки месец, каза Кирил Петков. Ако някой от членовете й възпрепятства това, ще се смята, че поведението му е деструктивно, добави българският премиер.

XS
SM
MD
LG