Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков очаква от Скопие "нулева толерантност към дискриминацията" спрямо българи


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

България ще очаква от властите в Северна Македония „нулева толерантност към дискриминацията“ спрямо населението с българско самосъзнание и това да бъде записано в конституцията на балканската страна.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред бТВ в неделя. След два дни той ще бъде на официално посещение в Скопие, в рамките на което ще обсъди с местното правителство условията за вдигането на българското вето, наложено над старта на преговорите на Северна Македония за влизането ѝ в Европейския съюз (ЕС).

„Това не се случва с извиване на ръце, не се случва със сила, а с конструктивен разговор, ясно разбиране кои са нещата, от които всички може да спечелим и с компромиси, които са допустими от двете страни“, каза премиерът.

На въпрос дали е водил разговори с представители на американското посолство за евентуалното признаване на македонско малцинство в България, Петков категорично отрече. По думите му „по тази тема има стопроцентова твърдост и разбиране, че тя даже не може да се дискутира“.

Той припомни, че по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев в понеделник представителите на българските власти са се обединили около досегашната позиция на София за евроинтеграцията на Скопие.

„Друго, по което се обединихме е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България е съобразена, е най-доброто нещо за България“, допълни Петков.

Реформа на антикорупционната комисия

По отношение на законодателната програма на новата управляваща коалиция премиерът декларира, че следащата стъпка е реформата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), чийто председател Сотир Цацаров вече потвърди, че ще подаде оставка.

Както Свободна Европа вече писа, в коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ беше записано, че КПКОНПИ ще бъде разделена на две и ще придобие разследащи функции.

Управляващите нееднократно заявиха, че нямат доверие на досегашния ѝ председател и бивш главен прокурор Цацаров, за когото в петък стана ясно, че възнамерява да подаде оставка. След като това негово намерение беше потвърдено официално от комисията, самият Петков обяви, че достъпът до класифицирана информация на Цацаров е бил отнет, защото се е провалил на проверката за надеждност.

От своя страна председателят на КПКОНПИ заяви в своя позиция, че това не е отговаря на истината, а ДАНС е отнела секретния му достъп под натиск от управляващите, ползвайки за претекст участието му в скандалния случай, станал известен като „ЦУМ-гейт“.

„Мен ме изненада, че в петък сутринта ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9.00 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не искам да спекулирам“, коментира министър-председателят.

По повод цените на електроенергията Петков прогнозира, че те няма да се покачат драстично, след като изтече срокът на наложения от парламента мораториум. Премиерът добави, че като независим орган Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да бъде „истински регулатор и да влиза в детайли откъде идва определено ценово предложение и какви са истинските разходи“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG