Връзки за достъпност

Извънредни новини

Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент


France European Parliament Roberta Metsola
France European Parliament Roberta Metsola

Европейският парламент (ЕП) одобри Роберта Мецола от Малта за свой председател. Това съобщиха от пресцентъра на ЕП във вторник, близо седмица след като почина бившият председател Давид Сасоли.

Той беше приет в болница на 26 декември, като за причина бяха посочени “усложнения, предизвикани от дисфункция на имунната система”. През септември той боледува от тежка пневмония и беше хоспитализиран в болница в Страсбург.

Роберта Мецола е избрана на първия тур на гласуване с абсолютно мнозинство - 458 гласа от 690 подадени гласове. В началото на работния ден Косма Злотовски (ЕКР, Полша) оттегли кандидатурата си, с което броят на кандидатите намаля до трима. Останалите двама кандидати са Алис Бах Кунке от Швеция и Сира Рего от Испания.

Мецола ще ръководи Парламента през втората половина на настоящия законодателен мандат, до съставянето на нов Парламент след европейските избори през 2024г.

Тя е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. Мецола e най-младият евродепутат, заемал този пост. Тя е и третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG