Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните призоваха управлението им да бъде международно признато


Членове на движението на талибаните стоят на хълм над столицата Кабул, 10 януари 2022.
Членове на движението на талибаните стоят на хълм над столицата Кабул, 10 януари 2022.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, молла Мохамад Хасан Ахунд, призова международната общност да признае администрацията на талибаните. Това се случи на пресконференция в сряда в Кабул, на която беше обсъдена икономическата криза в страната.

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г. Досега нито една държава в света не е признала официално управлението им.

"Призовавам всички правителства, особено тези на мюсюлманските страни, да започнат [процеса по] признаване", каза Ахунд в сряда по време на първата си публична поява от септември насам.

По думите му неговата администрация е изпълнила нужните условия за това, като е възстановила "мира и сигурността" в страната.

Ахунд също така призова за освобождаване на замразените финансови средства и за увеличение на хуманитарната помощ. На пресконференцията, на която присъстваха и представители на ООН, той обвини финансовите рестрикции за тежката икономическа криза и увеличаващата се бедност в Афганистан.

"Краткосрочните помощи не са решение. Трябва да намерим път за фундаментално решение на проблемите", каза Ахунд.

След като през август талибаните свалиха от власт международно признатото правителство, САЩ и други западни страни блокираха достъпа до паричните резерви на Афганистан, държани в банкови сметки в чужбина. До този момент близо 80% от бюджета на страната се финансираше от САЩ и други международни сили.

Страната в момента се намира в безпрецедентна хуманитарна криза. Според данни на международните организации близо 60% от хората в 40-милионната държава нямат достатъчно храна и са заплашени от гладна смърт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG