Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Откровена лъжа". Лекарският съюз сезира етичната комисия заради невярното изказване на доц. Мангъров


Доц. Атанас Мангъров направи изявление на протеста на 12 януари 2022 г., организиран от "Възраждане".
Доц. Атанас Мангъров направи изявление на протеста на 12 януари 2022 г., организиран от "Възраждане".

Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) е сезирал Столичната комисия по професионална етика заради неверни твърдения на доц. Атанас Мангъров.

По "Нова телевизия" на 16 януари 2022 г. той каза, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани". Това твърдение не е вярно, а доц. Мангъров не представи никакви доказателства за него.

Два дни след изказването Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) съобщиха, че в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход.

Разликата между "починали ваксинирани" и "починали, защото са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората, допълниха от Лекарския съюз.

Девет са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу COVID-19 и летален изход, като в нито един от тях връзка не е доказана, припомнят от БЛС.

Те обърнаха внимание и на друго твърдение на доц. Мангъров, което отново не отговаря на истината, „изкривява и информацията и е откровена конспирация".

През септември лекарят също беше хванат в лъжа, когато болницата, в която той работи опроверга друго негово невярно твърдение, казано пред медиите.

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия, заявяват от БЛС.

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и началник на отделението за лечение на COVID-19 в Инфекциозна болница в София от ноември 2020 г. На парламентарните избори през април 2021 г. беше кандидат за депутат от партията АБВ, а отскоро е излъчен като експерт от групата на „Възраждане“ в Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG