Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изпълнихме всички искания на протестиращите". Сърбия се отказа от проекта за литиево находище


Министър-председателката на Събрия Ана Бърнабич
Министър-председателката на Събрия Ана Бърнабич

Властите в Сърбия се отказаха от проекта за разработване на литиево находище, който трябваше да бъде реализиран в страната от англо-австралийския гигант Рио Тинто, предадоха в четвъртък вечерта световните агенции.

Решението беше взето на заседание на правителството в Белград, а новината съобщи премиерката Ана Бърнабич. Отказът идва на фона на многохилядни протести срещу проекта в страната и месеци преди президентските и парламентарните избори там, които ще са през април.

Правителственото решение е да бъде прекратено изцяло сътрудничеството с минната компания Рио Тинто, както и дъщерните ѝ компании в страната. "Изпълнихме всички искания на екологичните протести и сложихме точка на работата Рио Тинто в Република Сърбия," каза Ана Бърнабич.

В този ход няма изненада, след като и президентът Александър Вучич обяви, че това е "най-вероятният сценарий".

Срещу проекта на Рио Тинто имаше многохилядни протести насред съмнения, че са сключени договорки още преди години с компанията, въпреки неблагоприятността на оценките за екологично въздействие.

Минният гигант Рио Тинто планираше да разработи едно от най-големите находища на литий в Европа. То трябваше да се намира в Западна Сърбия, близо до град Лозница.

Екозащитници и жители на района обвиниха Рио Тинто и президента Вучич, че действат в пълна тайна за проекта и крият оценките му за екологично въздействие

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG