Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 1000 души още са в ареста след протестите в Казахстан


След протестите присъствието на военни по улиците на големите градове в Казахстан е засилено
След протестите присъствието на военни по улиците на големите градове в Казахстан е засилено

Близо 1000 души все още са в ареста след протестите в Казахстан в началото на януари, съобщиха властите в централноазиатската държава. Над 460 са обвинени в тероризъм и предизвикване на масови безредици, а още около 500 са с обвинения за по-леки престъпления като кражби, нарушаване на обществения ред и притежание на оръжие.

Според говорител на главния прокурор на Казахстан 73 от задържаните са ранени, включително 29 с рани от огнестрелни оръжия. Редица хора, които бяха задържани при протестите, а после освободени, съобщиха за полицейско насилие в ареста.

Размириците в Казахстан започнаха на 2 януари заради ръста на цените на пропан-бутана, но ескалираха в политически искания за смяна на властта и доведоха до сблъсъци с полицията. Демонстранти превзеха летището в най-големия казахстански град Алмати, нахлуха в десетки административни сгради и подпалиха поне две от тях - градската прокуратура и кметството.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев поиска военна помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) за потушаване на протестите. Това е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан. В Казахстан пристигнаха няколко хиляди военни от Русия и Беларус, които се изтеглиха на 19 януари след потушаването на протестите.

Управляващите в Казахстан обвиниха за насилието при протестите “международни терористични клетки”, но редица анализатори посочват борбата за власт между настоящия президент Касъм-Жомарт Токаев и бившия президент Нурсултан Назарбаев като основна причина за сблъсъците. Роднини и приближени до Назарбаев бяха отстранени от държавните си постове след протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG