Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО приема за "правдоподобен" края на пандемията в Европа. Германия обмисля задължителни ваксини


Германският канцлер Олаф Шолц допусна въвеждането на задължителни ваксинации в страната с цел преодоляване на пандемията
Германският канцлер Олаф Шолц допусна въвеждането на задължителни ваксинации в страната с цел преодоляване на пандемията

„Правдоподобно“ е да се предполага, че пандемията в Европа е към края си. Това заяви директорът на Световната здравна организация (СЗО) за континента Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

Според Клуге към подобен сценарий може да се тръгне в началото на пролетта, след края на вълната от заразени с варианта омикрон.

„За известно време ще се създаде глобален имунитет или благодарение на ваксинацията, или благодарение на изградения имунитет сред преболедувалите“, каза още той и добави, че затоплянето на времето също ще окаже положително влияние.

Според Клуге следваща вълна може да настъпи едва към края на 2022 г., но това не е задължително и пандемията може и да не се завърне. Остава обаче непредвидима възможността за появата на нов вариант, който отново да влоши ситуацията.

Подобно мнение изказа и директорът на американския Национален институт по алергия и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. Според него „ситуацията изглежда добре“ и се очаква намаляването на броя на заразените в САЩ.

На фона на този оптимизъм двете водещи страни в Европа – Германия и Франция не обсъждат отпускане на мерките.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви за успех втвърдяването на мерките, предприето в страната през ноември. Според него това е довело до по-плавно навлизане на омикрон в страната.

Пред местни медии той коментира още, че в Германия може да се наложи въвеждането на задължителна ваксинация, за да може да бъде преодоляна пандемията. За подобен сценарий намекна и министърът на здравеопазването Карл Лаутербах.

В петък парламентът в Австрия одобри въвеждането на задължителна ваксинация в страната. От понеделник във Франция влизат приетите по-строги ограничения за неваксинираните. Всички, които не са били имунизирани няма да могат да посещават ресторанти, барове, културни обекти и спортни събития или да ползват обществен транспорт на дълги разстояния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG