Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Северна Македония пристигна в София. Двете правителства заседават във вторник


Кирил Петков (вляво) и Димитър Ковачевски поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин в София
Кирил Петков (вляво) и Димитър Ковачевски поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин в София

Новоизбраният министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна в понеделник на официално посещение в България. Визитата му е част от усилията на двете правителства да постигнат напредък в преговорите за вдигане на българското вето над евроинтеграцията на балканската страна.

Българският премиер Кирил Петков посети Скопие преди седмица. Там той се разбра с Ковачевски за създаване на четири работни групи, които да бъдат фокусирани в бъдещото сътрудничество между двете страни в сферата на икономиката и културата.

Във вторник предстои второ съвместно заседание на българското и северномакедонското правителства, след което Петков и Ковачевски ще дадат пресконференция пред медиите в държавната резиденция в Бояна. По-късно същия ден президентът Румен Радев също ще се срещне с Ковачевски.

Малко преди официалната церемония по посрещането на премиера на Северна Македония в София външната министърка Теодора Генчовска прие колегата си Буяр Османи. Двамата са се обединили, че директните и интензивни контакти между двете институции е правилният път за намиране на общи решения, съобщиха от външното министерство в понеделник.

"Решението е в разговорите". Новият път на България и Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Междувременно Османи коментира, че динамиката в работата на съвместната историческа комисия, която трябва да изчисти всички исторически спорове между София и Скопие, е зависима от политическата ситуация.

"В момента, когато климатът се влоши, историците губят кураж и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да направим един анализ на опита, който е натрупан дотук, без да давам конкретен пример", заяви северномакедонският външен министър пред бТВ.

Той добави, че през този период правителството в Скопие е сменило двама свои представители в историческата комисия, докато София все още не е правила промени. Османи подчерта, че не предпоставя такава стъпка, а само отваря темата, "тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна".

Първият дипломат на Северна Македония каза още, че отношенията между двете страни "не може да основават само на политическото доверие и политически договор". "Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава", обясни Буяр Османи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG