Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Действията на САЩ" оглавиха руски списък от заплахи пред нацията


Президентът на Русия Владимир Путин. Снимката е архивна.
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимката е архивна.

"Действията на САЩ" са заплаха за руските традиционни ценности, пише в проект за стратегически документ, публикуван от Министерството на културата на Русия. Текстът е посветен на традиционните ценности в страната и изброява заплахите пред духовното развитие на руснаците, с които страната трябва да се бори.

Сред заплахите са също и "действията на съюзниците на САЩ", на "чуждестранните неправителствени организации" (НПО) и на "транснационалните корпорации".

Документът е създаден в Кремъл и публикуван за всенародно обсъждане чрез Министерството на културата. Неговата цел е да създаде регистър на традиционните ценности, както и на заплахите, на които те са изложени. Проектът изброява също и разрушителните за нацията идеи.

На сайта на институцията се казва, че става дума за обсъждане на проект за указ на президента. Не се посочват повече подробности за юридическия статут и възможно приложение на текста, който представлява изброяване на ценности, заплахи и възможни действия и бездействия срещу заплахите.

Сред ценностите са посочени правата, свободите, достоинството и високите нравствени идеали на човека, както и патриотизмът, здравото семейство, служенето на Отечеството, историческата памет, приоритетът на духовното над материалното.

Нито една от думите не съдържа пояснения към нея, в това число и изразите "действия на САЩ" и "действия на съюзниците на САЩ", посочени като "източници на заплахи за традиционните ценности".

Официалното име на проекта за указ е "Основи на държавната политика по запазване и укрепване на руските духовно-нравствени ценности".

В текста се посочват и разрушителните и чужди идеи и ценности. Сред тях са "култът към егоизма", "култът към безнравственото", "отрицанието на идеалите на патриотизма", "отрицанието на идеалите за продължение на рода", "отрицанието на идеалите за позитивния принос на Русия в световната история".

Авторите на проекта смятат, че разпространението на деструктивни идеологии може да доведе до саморазрушение на обществото, подкопаването на приятелски и семейни връзки, накърняване на "нравственото здраве" на хората, "изкривяване на историческата истина", подкопаване на доверието към полицията и образователната система.

В текста се посочва неообходимостта от съпротива на чуждите идеи, както и задачта да се осигури "моралното лидерство на Русия в международните отношения" в качеството й на пазител на традиционните общочовешки ценности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG