Връзки за достъпност

Извънредни новини

"През вратата". Зеленият сертификат е за всички, но не и за някои депутати


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в пленарната зала.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в пленарната зала.

Въведеното изискване за Зелен сертификат за достъп до Народното събрание не се спазва. Това стана видно още в деня на първото пленарно заседание след въвеждането на мярката. Влизането в парламента продължава да бъде както досега, без значение дали имаш или нямаш зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19.

Минути преди началото на пленарното заседание в сряда погледите бяха насочени към парламентарната група на “Възраждане”, която настоява за отпадането на зеления сертификат в цялата страна и организира протести срещу него. Депутатите на Костадин Костадинов обявиха, че няма да се съобразяват с изискването, още когато то беше одобрено от парламента.

Малко след 8:30 хората на Костадинов направиха демонстрация - голяма част от парламентарната група влезе заедно в парламента и подмина представителите на Националната служба за охрана (НСО), като нито един от депутатите не показа сертификат. НСО не се опитаха да ги спрат.

Пред медиите лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов каза, че нито той, нито партията му възнамеряват да спазват изискването. А на въпрос как ще влиза в парламента, при положение че все пак съществува подобно правило, той отговори: “През вратата”.

Такова развитие беше очаквано. Парламентът прие изискването за зелен сертификат, но не уточни кой трябва да упражнява контрола. Достъпът до парламента се контролира от НСО, но службата не получи изрично задача да проверява сертификати.

Така в сряда сутринта народните представители, които спазват изискването, показаха сертификатите си на охраната от НСО, а другите влязоха в парламента без документа.

Изискването за депутатите, администрацията към Народното събрание (НС), както и за медиите и гостите на парламента е в сила от 24 януари. За тези, които нямат сертификат и не желаят да се ваксинират, беше обособен пункт за тестване. Такъв има поставен и пред другата сграда на парламента - бившия Партиен дом, където заседават комисиите към НС.

Пред Свободна Европа народни представители коментираха, че от понеделник насам са влизали там безпроблемно: "Който иска, валидира сертификат, който не иска - не".

Повечето депутати спазиха изискването и представиха на влизане зелен сертификат.
Повечето депутати спазиха изискването и представиха на влизане зелен сертификат.

До 10 часа сутринта едва 30 души си бяха направили тест. По данни на лаборантите това са били предимно журналисти и представители на администрацията.

Тези представителите на "Възраждане", които нямат удостоверения за ваксинация, дори не отидоха до мобилния пункт за тестове, а направо се насочиха към сградата на парламента. Все пак в групата на партията има четирима души, които притежават удостоверение за ваксинация, показа разследване на бТВ. Те са ваксинирани, въпреки че публично защитават тезата на Костадин Костадунов, че ваксините са "експериментални течности".

Защо стана така?

Още във вторник стана ясно, че “Възраждане” ще бъдат оставени да влязат без нужния документ. Тогава председателят на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната") каза, че на входа на Народното събрание “няма да се правят циркове”.

Около идеята за въвеждане на зелен сертификат се обединиха повечето партии в парламента. След като темата беше повдигана няколко пъти, правилото беше прието в началото на януари след общо предложение на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Срещу идеята тогава се обявиха най-остро от “Възраждане”. Отделни представители на “Има такъв народ” също бяха против, но в крайна сметка предложението беше прието.

Гласуването му беше съпроводено с бурни дебати най-вече около начина на действие на зеления сертификат за народните представители. След като нито една от парламентарните групи не внесе предложение за промяна в правилника на парламента за санкции срещу тези, които нямат зелен сертификат, стана ясно, че изискването е формално.

Когато няма предвидена санкция, Националната служба за охрана, която осъществява пропускателния режим в парламента, няма основание да не допуска народните представители до сградите на парламента, коментираха юристи.

“Когато се създава задължение, би следвало да има санкция за неговото неспазване”, коментира проф. Пламен Киров пред Нова телевизия.

Според доц. Наталия Киселова “зеленият сертификат за влизане в НС би трябвало да се приема като Закона за движение по пътищата - всички го спазват, независимо дали искат, или не”. Тя обаче също обърна внимание, че няма санкции.

Проверка на Свободна Европа показа, че управляващите партии засега нямат намерение да преправят решението.

XS
SM
MD
LG