Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Обмислете заминаване сега“. САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна


Американското посолство призовава гражданите на САЩ да организират напускане на Украйна

Посолството на САЩ в Киев публикува предупреждение към американските граждани в Украйна да обмислят напускането на страната заради "непредвидимата" ситуация на фона на засиленото напрежение с Русия и струпването на войски до границите.

„Ситуацията със сигурността в Украйна продължава да бъде непредвидима, поради нарастващата заплаха от руски военни действия и може бързо да се влоши“, се казва в изявление на посолството от сряда. „Посолството на САЩ призовава американските граждани в Украйна да обмислят заминаването си сега, използвайки търговски или други частни транспортни възможности".

В четвъртък стана ясно, че САЩ отхвърлят официално искането на Русия НАТО да сложи край на разширяването си и предложиха "сериозeн дипломатически път" за намаляване на напрежението между Москва и Запада на фона на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Да се завърнеш в плячкосан от руски войници дом
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
XS
SM
MD
LG