Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Обмислете заминаване сега“. САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна


Американското посолство призовава гражданите на САЩ да организират напускане на Украйна
Американското посолство призовава гражданите на САЩ да организират напускане на Украйна

Посолството на САЩ в Киев публикува предупреждение към американските граждани в Украйна да обмислят напускането на страната заради "непредвидимата" ситуация на фона на засиленото напрежение с Русия и струпването на войски до границите.

„Ситуацията със сигурността в Украйна продължава да бъде непредвидима, поради нарастващата заплаха от руски военни действия и може бързо да се влоши“, се казва в изявление на посолството от сряда. „Посолството на САЩ призовава американските граждани в Украйна да обмислят заминаването си сега, използвайки търговски или други частни транспортни възможности".

В четвъртък стана ясно, че САЩ отхвърлят официално искането на Русия НАТО да сложи край на разширяването си и предложиха "сериозeн дипломатически път" за намаляване на напрежението между Москва и Запада на фона на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG