Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия вижда възможност за диалог след отговорите на САЩ


Говорителят на Кремър Дмитрий Песков пред видеостена с президента Владимир Путин
Говорителят на Кремър Дмитрий Песков пред видеостена с президента Владимир Путин

Москва вижда възможност за продължаване на диалога със Съединените щати. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия няма да бърза да прави заключения, след като САЩ официално отхвърлиха искането на Москва НАТО да сложи край на разширяването си.

Песков каза, че ще отнеме време на Москва да преразгледа отговора на САЩ.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред репортери, че Съединените щати са отворени за диалог, но ясно заявяват, че "има основни принципи, които спазваме и защитаваме, включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна и правото на страните сами да решават за своята сигурност и членство в съюзи".

Според Песков е в интерес както на Москва, така и на Вашингтон, диалогът да продължи, въпреки че забележките на САЩ и НАТО за неприемливостта на основните искания на Русия не оставят много място за оптимизъм.

Президентът Владимир Путин ще вземе решение за следващите стъпки на Русия по отношение на писмените отговори на САЩ и НАТО, които бяха предадени в сряда, каза външният министър Сергей Лавров.

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си, затова настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG