Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е предложила да охранява въздушното пространство на Северна Македония


Външният министър Теодора Генчовска
Външният министър Теодора Генчовска

България е подновила предложението си за охрана на въздушното пространство на Северна Македония. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Новината идва на фона на напрежението около струпването на руски войски до Украйна и насочването на съюзнически самолети към България. Страната очаква изтребители от Испания, които ще участват в съвместни задачи за охрана на българското въздушно пространство, каза в събота българският министър на отбраната Стефан Янев.

Военновъздушните сили на Нидерландия също планират да изпратят в България през април и май два изтребителя F-35 в подкрепа на мисията на НАТО за наблюдение и контрол на въздушното пространство в района на Черно море.

Генчовска каза още, че България е актуализирала плановете си за евакуация на български граждани от Украйна, ако това се наложи. „Предложихме на Северна Македония, в случай на необходимост и на тяхно желание, също да евакуираме екипа на тяхното посолство в Украйна“, каза министър Генчовска

Идеята България да охранява въздушното пространство на Северна Македония не е нова. През 2019 г. президентът Румен Радев каза, че „България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония“. Тогава Гърция сключи споразумение за тази мисия.

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG