Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ искат реакция на ООН за Украйна. Блинкен предупреди за "огромни последици" при руска инвазия


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен дава интервю пред Радио Свободна Европа по Скайп
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен дава интервю пред Радио Свободна Европа по Скайп

САЩ призоваха за публично заседание на Съвета за сигурност на ООН на 31 януари, за да обсъди струпването на руски войски по границата с Украйна. Вашингтон определя темата като "въпрос от решаващо значение за международния мир и сигурност".

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкен за пореден път предупреди, че Русия е изправена пред "огромни последици", ако избере "пътя на агресия".

"Твърдя, че единственият човек, който може да ви каже какво ще е финалното решение на Кремъл, е [руският] президент [Владимир] Путин. Не мисля, че някой друг знае", коментира американският първи дипломат в интервю за Радио Свободна Европа.

Блинкен коментира ескалиращото напрежение ден, след като Вашингтон Вашингтон и НАТО отхвърлиха исканията на Москва вратата пред потенциалното украинско присъединяване към Алианса да бъде затворена завинаги, както и съюзническото военно присъствие в Източна Европа да бъде намалено.

Тези руски искания бяха придружени от разполагането на повече от 120 000 руски войници и военна техника близо до границите на Украйна. Москва настояваше за мораториум върху разширяването на НАТО в бившите съветски републики като Грузия и Украйна и за изтегляне на войници и техника от Източна Европа.

Все пак Белият дом предложи в писмо до Кремъл свой план за "сериозен дипломатически път" към разрешаване на напрегнатата ситуация. Фокусът сега е върху това как руският президент Владимир Путин ще отговори на предложението на САЩ.

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред репортери на 27 януари, че американският отговор не показва "готовност" да се съобрази с притесненията на Русия и оставя "малко поводи за оптимизъм". Той все пак добави, че "винаги има изгледи за продължаване на диалога, това е в интерес както на нас, така и на американците".

В отделни коментари руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че основното искане на Русия - Украйна да не се присъедини към НАТО - е било игнорирано, но въпреки това е възможно диалогът да продължи напред по други въпроси.

На този фон президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски и потвърди пред него отново готовността на Съединените щати и съюзниците им да "отговорят решително" на руска военна инвазия.

"Президентът Байдън каза, че има явна възможност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари", заяви Емили Хорн, говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ, цитирана от Асошиейтед прес. "Казвал е това публично и предупреждаваме за това от месеци", добави тя.

Байдън е казал на Зеленски също, че САЩ проучват възможността за допълнителна макроикономическа помощ за икономиката на Украйна, която е под натиск в резултат на струпването на руски войски.

Преди това украинският президент написа в Туитър, че с американския му колега са се договорили за "съвместни действия в бъдеще" и са обсъдили възможностите за финансова подкрепа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG