Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания обмисля разполагане на "значителни военни сили" в Европа


Британският премиер Борис Джонсън
Британският премиер Борис Джонсън

Великобритания обмисля разполагането на значителни сили в рамките на НАТО като част от план за укрепване на границите на Европа. Това ще се случи в отговор на струпването на руски военни части по границата с Украйна, съобщи британското правителство, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство заявява, че всякакво руско навлизане в Украйна ще бъде посрещнато с бързи санкции и ще бъде опустошително и за двете страни.

"Този пакет ще изпрати ясно послание до Кремъл - ние няма да търпим тяхната дестабилизираща активност и винаги ще стоим до нашите съюзници в НАТО пред лицето на руската враждебност", се казва в изявление на Джонсън.

"Разпоредих на нашите въоръжени сили да се подготвят за разполагане в Европа следващата седмица, с което да гарантираме, че сме в състояние да подкрепим съюзниците си в НАТО", заявява той.

Официалните представители ще уточнят детайлите на британското предложение следващата седмица в Брюксел, където министрите от страните-членки ще обсъдят военните възможности.

В началото на следващия месец Джонсън ще направи второ пътуване са срещи с правителствени ръководители от НАТО, съобщиха от офиса му. Освен това той ще проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Министрите на външните работи и на отбраната на Великобритания ще посетят Москва за разговори с руските си колеги през следващите дни с цел подобряване на отношенията и деескалация на напрежението.

Коментарът на Джонсън се случва на фона на изявления на други лидерите на други страни от НАТО, които заявиха допълнителна подкрепа за Украйна в противовес на струпването на руската армия около границите на страната. Мнозина от Запада се опасяват, че това може да бъде прелюдия към инвазия в Киев.

Франция вече заяви, че планира да изпрати свои военни в Румъния. Презъдентът на САЩ Джо Байдън пък каза, че скоро Вашингтон ще изпрати малък брой военни в Източна Европа.

Всичко това се случва на фона на продължаваща седмици ескалация на кризата с Украйна. Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си, затова настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

Лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха "тотално единство" по отношение на руската заплаха в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG