Връзки за достъпност

Извънредни новини

Владислав Панев спечели делото за клевета, заведено от Христо Ковачки


Депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев (вляво) и бизнесменът Христо Ковачки
Депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев (вляво) и бизнесменът Христо Ковачки

Депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев спечели делото за клевета, което бизнесменът Христо Ковачки заведе срещу него. Това съобщи Панев в публикация във Фейсбук.

Повод за делото беше серия от публикации на Панев от 2019 и 2020 г. в изданията "Дневник" и "Капитал", в които се твърди, че компании на Ковачки внасят и горят боклуци, с което увреждат здравето на хората и околната среда в районите на Гълъбово, Перник и Бобов дол.

Съдът отсъжда, че публикациите на Панев не са насочени срещу Ковачки, а целят да предизвикат обществен дебат във връзка със замърсяването на въздуха и опазването на околната среда. В решението си съдът се позовава на множество медийни публикации, които свидетелстват, че Ковачки присъства със свои фирми в енергийния сектор. Затова и твърденията на Панев не са обидни, а изразите "Ковачки гори отпадъци, трови ни и взема от нашите пари", както и "компаниите на Ковачки започнаха масиран внос на боклуци от Италия с цел изгаряне" не представляват клевета.

"Дори да се приеме, че с публикациите се приписват определени действия, от множество публикации в медиите се установява, че са предприети проверки от компетентни органи след сигнали за застрашаване на екологичната сигурност на България с горене на вносни отпадъци. В този смисъл тези публикации кореспондират със становища на компетентни държавни органи и изказвания на техни представители", пише в решението на съда.

"Надявам се това решение да е крачка към връщане на справедливостта в България, към това всички да сме равни пред закона, към свободата да не те е страх като разкриваш далаверите на властта и свързаните с нея олигарси", коментира самият Панев.

През август миналата година разследване на Свободна Европа показа, че ТЕЦ "Брикел", чиято собственост е свързвана с Ковачки, е изгаряла отпадъци със съгласието на Министерството на околната среда, въпреки че отпадъците не са били включени като гориво в разрешителното ѝ.

ТЕЦ "Брикел" официално не е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Доклад на природозащитната организация "Грийнпийс" – България обаче свързва Ковачки със собствеността на централата. Самият бизнесмен през годините е потвърждавал, че е консултант на някои от бизнесите, които му се приписват.

ТЕЦ "Брикел" е сред централите, за които често има сигнали, че замърсяват въздуха. Разследване на международната журналистическа мрежа OCCPR, публикувано от "Биволъ", разкри, че тя е подавала занижени отчети за въглеродните си емисии в продължение на години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG