Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словесни сблъсъци между САЩ и Русия на заседанието на Съвета за сигурност на ООН


Съветът за сигурност на ООН беше свикан във връзка с кризата в Украйна
Съветът за сигурност на ООН беше свикан във връзка с кризата в Украйна

САЩ и Русия не сближиха позициите си във връзка с украинската криза по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Срещата протече със словесни сблъсъци между руските и американските пратеници.

Според американските представители струпването на руски военни край границата с Украйна е "най-голямата опасност от война през последните десетилетия". Руските дипломати обвиниха САЩ, ще "раздухват истерия" и в „неприемлива намеса в руските работи“.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООНзапочна в понеделник при открити врати. Това се случи въпреки искането на Русия срещата да е закрита.

Заседанието се провежда по искане на САЩ, а повод за него е ескалиращото напрежение по границата между Украйна и Русия. Москва е струпала над 100-хилядна армия близо до нея, което предизвиква опасения за нападение.

Официално Кремъл отрича да планира нахлуване в Украйна и определя НАТО като заплаха за сигурността си. Москва настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

По-рано миналата седмица лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха "тотално единство" по отношение на руската заплаха в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG