Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков говори с висш дипломат от САЩ. Пентагонът преговаря за още военни в Източна Европа


Кирил Петков и Уенди Шърман са обсъдили антикорупционните реформи, напрежението по оста Русия-Украйна и диверсификацията към чисти енергийни източници
Кирил Петков и Уенди Шърман са обсъдили антикорупционните реформи, напрежението по оста Русия-Украйна и диверсификацията към чисти енергийни източници

Министър-председателят Кирил Петков и заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман са провели разговор в понеделник. Сред обсъжданите теми са били целите на България за справянето с пандемията, диверсификацията към чисти енергийни източници и антикорупционните реформи, съобщи пресслужбата на американското посолство в България.

По време на разговора българският премиер е получили поздравления за стартиралите преговори за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а Шърман е изразила готовност за подкрепа за окончателното присъединяване на София.

„Заместник-държавният секретар Шърман благодари на министър-председателя за ролята на България като надежден съюзник в НАТО с оглед на ескалиращите действия на Русия спрямо Украйна и обсъди нашия споделен ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва още в съобщението.

В същото време от Пентагона съобщиха, че са започнали преговори с източноевропейските си партньори за разполагане на американски войници по източния фланг на НАТО. Говорител на американското военно министерство заяви, че в момента ведомството работи по предоставяне на варианти в случай на предприемане на подобни действия, съобщи Ройтерс. Той подчерта, че всички разговори се провеждат с активното участие на съюзниците.

Става въпрос за евентуални допълнителни сили извън 8500-те военнослужещи, които Вашингтон постави в бойна готовност заради напрежението между Русия и Украйна, с цел потенциалното подсилване на силите за бързо реагиране на алианса.

Говорителят на Пентагона уточни, че евентуалните американски сили, които могат да се насочат към страните от Източна Европа, ще бъдат преместени от други части на континента.

Във вторник се очаква провеждането на телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров. В същото време президентът Джо Байдън за подчерта, че от Белия дом се опитват да разрешат конфликта по мирен път.

„Продължаваме с дипломацията в опит за деескалиране на напрежението“, каза Байдън пред журналисти в Белия дом.

Във вторник британският премиер Борис Джонсън ще бъде на посещение в Киев, където ще проведе срещи с украинското правителство и президента Володимир Зеленски.

В понеделник заседание на Съвета за сигурност на ООН протече със словесни сблъсъци между представители на САЩ и Русия и не доведе до сближаване на позициите на двете страни.

Заседанието се провежда по искане на САЩ, а повод за него е ескалиращото напрежение по границата между Украйна и Русия. Москва е струпала над 100-хилядна армия близо до нея, което предизвиква опасения за нападение.

Официално Кремъл отрича да планира нахлуване в Украйна и определя НАТО като заплаха за сигурността си. Москва настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

По-рано миналата седмица лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха „тотално единство“ по отношение на руската заплаха в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG