Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският съд отхвърли искане на Навални за отмяна на статута му на "терорист" 


Алексей Навални

Съдът отхвърли искането на излежаващия ефективна присъда в трудов лагер критик на Кремъл Алексей Навални за отмяна на определения му от руските власти статут на “терорист и екстремист”. Решението беше произнесено във вторник.

Служители на Федералната служба за изпълнение на наказанията заявиха по време на изслушването в съдебната зала, че Навални включен в списъка с терористи, тъй като “той е нарушил законите, основал е организация, която е призната за екстремистка, а и защото срещу него е образувано наказателно дело по обвинения в екстремизъм“.

Решението на съда излиза седмица, след като руските власти добавиха Навални и няколко негови сътрудници във федералния регистър на терористите и екстремистите. Опозиционерът и неговите поддръжници осъждат този ход като политически мотивиран.

Навални, който участва в изслушването чрез видеовръзка от Изправителна колония №2, каза, че е определен като терорист и екстремист, „защото управляващите са не само крадци и лицемери, но и патологични лъжци“.

През август 2020 г. Навални беше отровен и прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо. Местното законодателство предвижда банковите сметки на всички, които са включени в списъка с терористи, да бъдат блокирани.

"Едно царче плаши почтените хора". Двубоят на Путин и Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG