Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Възраждане“ атакува зеления сертификат в Конституционния съд с помощта на ГЕРБ и ИТН


Лидерът Костадин Костадинов и представители на партия "Възраждане". 3 февруари 2022.
Лидерът Костадин Костадинов и представители на партия "Възраждане". 3 февруари 2022.

Партиите „Възраждане“, ГЕРБ и „Има такъв народ“ (ИТН) събраха 48 подписа, с които внасят жалба в Конституционния съд (КС) срещу зеления сертификат. Това съобщи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в Народното събрание в четвъртък.

Зелените сертификати бяха въведени през октомври от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. От „Възраждане“ се обявяват против тях от самото начало, като на 12 януари партията организира протест пред Народното събрание, на който протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата.

От партията искат допускането до закрити места със зелен сертификат, включително и до парламента, да бъде обявено за противоконституционно. „Не става въпрос за депутатите, става въпрос за абсолютно всички българи, които в последните няколко мееца бяха принудени да си плащат, за да ходят на работа – да правят тестове, да се ваксинират принудително“, каза Костадинов.

Ден по-рано от ГЕРБ също призоваха зеленият сертификат да отпадне, не защото са против него, а понеже според партията мярката се е провалила в страната вследствие на неуспешни политически решения.

Минимумът необходими подписи за внасяне на жалба в КС е именно 48, като в случая 17 от тях са на депутати от ГЕРБ, а други 18 - от ИТН.

Преди близо месец стана ясно, че около една трета от представителите на "Възраждане" в Народното събрание са си поставили ваксина и имат зелени сертификати. Става дума за Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров, като други двама са преболедували.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG