Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България ми е неясна в момента". Еврокомисар Вера Йоурова очаква диалог с новото правителство


Веро Йоурова в централата на Радио Свободна Европа в Прага.
Веро Йоурова в централата на Радио Свободна Европа в Прага.

Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова очаква официален диалог с новото българско правителство, за да научи плановете за реформи в областта на правосъдието. В интервю за Радио Свободна Европа Йоурова припомни, че България и Румъния все още имат работа, за да бъде свален Механизмът за сътрудничество и проверка, който наблюдава напредъка на двете страни в съдебната реформа.

"България ми е неясна в момента, защото има ново правителство и аз все още очаквам официален диалог с новите управляващи. Техническите експерти ни съобщават, че вървят в посока към изпълнение на задачите, които се очакват от тях", каза вицепрезидентката на ЕК по ценности и прозрачност.

Новото правителство в България си постави за цел да смени главния прокурор Иван Гешев и председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, да закрие специализираните съд и прокуратура и да проведе съдебна реформа, която да направи отчетна фигурата на главния прокурор. Цацаров подаде оставка месец след идването на новото правителство.

Вера Йоурова отговаря и за правосъдието и вътрешните работи, за което вече има и отделен еврокомисар. Тя напомни, че Еврокомисията наблюдава с "повишено внимание" предприеманите от България и Румъния стъпки, защото двете страни все още са наблюдавани по Механизма за сътрудничество и проверка.

"Ужасно име", каза Йоурова относно названието на механизма и обясни, че Еврокомисията е поставила стандарти, на които трябва да отговарят съдилищата и прокуратурите.

Особено очевидните случаи с големи риби, които се измъкват безнаказани.
Вера Йоурова

"Да преследват големи случаи. Всички случаи, разбира се, но особено очевидните случаи с големи риби, които се измъкват безнаказани. Това намалява доверието на хората", каза Йоурова.

Предишните управляващи от ГЕРБ, както и главният прокурор Иван Гешев, твърдяха, че България е изпълнила всичко и наблюдението трябва да бъде прекратено. След като новото правителство поиска оставката на Гешев, той призова за засилено наблюдение от Брюксел.

Вицепрезидентката на Европейската комисия подготвя Закон за медийната свобода, който ще предвиди стандарти и правила за недопускане на натиск над журналисти и политическо влияние в медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG