Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие оставката на Цацаров. Той се връща в прокуратурата от 1 март 


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров няма да ръководи Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от 1 март, след като парламентът прие оставката му в сряда.

Тогава той ще се върне като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура, след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение това да се случи веднага, след като влезе в сила освобождаването му от антикорупционната комисия.

Цацаров потвърди, че ще подаде оставка на 13 януари, а ден по-късно премиерът Кирил Петков съобщи пред медиите, че бившият главен прокурор е останал без достъп до класифицирана информация, защото се е провалил на проверката за надеждност.

От своя страна председателят на КПКОНПИ в оставка заяви в своя официална позиция, че това не е отговаря на истината, а ДАНС е отнела секретния му достъп под натиск от управляващите, ползвайки за претекст участието му в скандалния случай, станал известен като "ЦУМ-гейт".

Миналата седмица Цацаров беше изслушан от парламентарната антикорупционна комисия. Пред членовете ѝ той заяви, че е обявил пред лидерите на част от парламентарните сили и президента Румен Радев намерението си да подаде оставка дни преди ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация.

Тогава Цацаров определи като "евтин политически пиар" публично изразените от премиера съмнения, че шефът на КПКОНПИ е обявил, че освобождава поста си точно в деня преди да загуби секретния си достъп, защото е получил изпреварваща информация от службите. Като мотив за оставката си той посочи, че иска да запази достойнството си и да спре политическите упражнения с името си.

Решението му стана факт, след като от новата управляваща коалиция неколкократно заявиха намерения за реформа в КПКОНПИ, която включва и прекратяване на мандата на настоящото ѝ ръководство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG