Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Евтин политически пиар". Цацаров твърди, че е обявил оставка, преди да загуби достъпа си до тайни


Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество в оставка Сотир Цацаров
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество в оставка Сотир Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е обявил пред лидери на парламентарни сили и президента Румен Радев намерението си да подаде оставка дни преди ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация. Това заяви самият Цацаров по време на свое изслушване пред парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията в четвъртък.

Той определи като "евтин политически пиар" публично изразените от премиера Кирил Петков съмнения, че шефът на КПКОНПИ е обявил, че освобождава поста си точно в деня преди да загуби секретния си достъп, защото е получил изпреварваща информация от службите.

Цацаров потвърди, че ще подаде оставка на 13 януари, а ден по-късно Петков съобщи пред медиите, че бившият главен прокурор е останал без достъп до класифицирана информация, защото се е провалил на проверката за надеждност.

От своя страна председателят на КПКОНПИ заяви в своя официална позиция, че това не е отговаря на истината, а ДАНС е отнела секретния му достъп под натиск от управляващите, ползвайки за претекст участието му в скандалния случай, станал известен като "ЦУМ-гейт".

"Мен ме изненада, че в петък сутринта ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9.00 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде, не мога да кажа и не искам да спекулирам", коментира пред бТВ министър-председателят на 16 януари.

Два дни по-късно Петков добави пред Нова телевизия: "Вярвам, че службите за сигурност действат професионално, но или той е имал отнякъде тази информация, или е невероятно съвпадение на фактите, че точно в деня преди да му се отнеме допускът, той говори за оставката си. Надявам се, че ако е имал такава информация, то тя не е изтекла от службите за сигурност."

"Това, което бе обяснено на обществото [...] всъщност бе, че съм подал оставка, защото съм разбрал за допуска. Твърдя обратното", отговори му задочно Цацаров по време на изслушването си в парламента в четвъртък.

Той уточни, че 15 дни преди за първи път да разкрие публично пред в. "24 часа", че възнамерява да подаде оставка, е уведомил за това свое намерение "лидерите на основните парламентарни сили". Пет дни по-късно е информирал за решението си и президента Румен Радев, стана ясно от думите на Цацаров.

Той твърди, че след тези разговори двама агенти на ДАНС са провели с него беседа като са го уведомили, че тя е в рамките на процедура по отнемането на достъпа му до класифицирана информация. От въпросите, които агентите са му задавали пък, Цацаров се досетил, че основанието за провеждането на тази процедура е случаят, станал известен като "ЦУМ-гейт".

Става въпрос за проведената през 2017 г. среща с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и тогавашен функционер на БСП Георги Гергов. По онова време Цацаров беше главен прокурор. Дончев твърдеше, че е заплашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде упражнен натиск от издателя. Висшият съдебен съвет (ВСС) пък така и не изясни какво точно се е случило по време на срещата.

Шефът на КПКОНПИ в оставка повтори пред депутатите в четвъртък твърдението си, че отнемането на секретния му достъп всъщност е станало "по пряко настояване" на управляващите с уточнението, че говори за премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

Добави и, че има основание да предполага, че именно Рашков е автор на сигнала до ДАНС, по който е започнала процедурата по отнемане на достъпа му до тайни. По този повод Цацаров заяви, че ще обжалва това решение на ДАНС и, ако достъпът му бъде възстановен, "с г-н Рашков ще се срещнем на друго място". Той все пак уточни, че ако не се окаже прав за това, че вътрешният министър е подал въпросния сигнал, ще му поднесе публично извинение.

След въпрос от ГЕРБ бившият главен прокурор потвърди, че в КПКОНПИ тече проверка на имущественото състояние на Рашков, тъй като в декларациите му са били открити пропуски, свързани с банкови влогове и придобити имоти.

Цацаров обобщи, че да се твърди, че е подал оставка, защото е получил изпреварваща информация за отнемането на секретния му допуск е "евтин политически пиар, какъвто евтин политически пиар е и отнемането на допуска".

В отговор на въпрос какви са мотивите му да напусне ръководния пост в КПКОНПИ той посочи политическите критики по негов адрес.

"Всички упражнения върху моето име ми идват в повече. […] Aко аз съм една от причините нещата да не вървят, а корупцията да цъфти, добре, подавам оставка", заяви Цацаров, цитиран от "Дневник", и добави: "Искам по-нормален живот в личен и професионален план."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG