Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сотир Цацаров се връща в прокуратурата, докато тя го проверява


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в оставка Сотир Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура (ВКП). В същото време именно тя го проверява.

Това стана ясно в сряда, след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение да възстанови бившия главен прокурор като обвинител от ВКП в момента, когато парламентът гласува оставката му от КПКОНПИ.

Междувременно говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи пред в. "Сега", че ВКП вече е образувала проверка по собствения сигнал на Цацаров, с който той поиска прокуратурата да установи дали е извършил престъпление като ръководител на антикорупционната комисия.

В понеделник той официално подаде оставка като шеф на Комисията на противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, след като миналата седмица стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация е бил отнет.

Едновременно с това Цацаров сам поиска бъде проверен от прокуратурата заради изказване на премиера Кирил Петков, който пръв съобщи за отнетия му достъп до класифицирана информация. По думите на министър-председателя "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата".

Сийка Милева уточни в сряда, че ВКП вече е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация.

В позицията, публикувана на страницата на КПКОНПИ в петък, Цацаров посочи, че причината за отнетия му допуск е проведената през 2017 г. среща с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и по това време функционер на БСП Георги Гергов. Срещата е известна в публичното пространство като "ЦУМ-гейт". По това време Цацаров беше главен прокурор. Висшият съдебен съвет така и не изясни какво точно се е случило по време на срещата. Дончев твърдеше, че е заплашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде упражнен натиск.

От позицията на Цацаров в петък стана ясно, че именно събитията от 2017 г. са основанието за отнемане на допуска му до класифицирана информация. Тогава той съобщи, че ще обжалва акта за отнемане.

Новините около шефа на КПКОНПИ дойдоха на фона на предвидените промени в комисията, заложени в коалиционното споразумение на четирите управляващи партии. Те предвиждаха Цацаров да бъде сменен в рамките на следващите три месеца, а комисията да бъде преструктурирана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG