Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заедно и поотделно. България и Северна Македония честваха 150 години от рождението на Гоце Делчев


В Благоевград се проведе шествие в памет на революционера Гоце Делчев.
В Благоевград се проведе шествие в памет на революционера Гоце Делчев.

На 4 февруари в България и Северна Македония се проведоха редица събития по повод 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Фигурата на революционера е важна в историята и на двете държави, а неговата принадлежност и дейност е една от темите, заради които историците от двете страни имат разногласия.

Заедно

Заедно, но все пак един след друг. Първо македонската, после българската делегация поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие преди обяд на 4ти февруари. Това беше единственото съвместно събитие с представители на правителствата и на двете държави.

Теодора Генчовска е българският министър на външните работи.
Теодора Генчовска е българският министър на външните работи.

В българската делегация участваха министърът на външните работи Теодора Генчовска, заместник-министър Велислава Петрова, заместник-министърът на културата Юрий Вълковски, председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Тошко Йорданов и евродепутатът Илхан Кючюк.

От страна на Северна Македония присъстваха министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и заместник-министърът на външните работи Фатмире Исаки, които също почетоха паметта на революционера.

Министърът на култура на РСМ Бисера Костадиновска-Стойчевска (ляво) и заместник-министърът на външните работи на РСМ Фатмире Исаки.
Министърът на култура на РСМ Бисера Костадиновска-Стойчевска (ляво) и заместник-министърът на външните работи на РСМ Фатмире Исаки.

Това е третото съвместно честване между България и Северна Македония. През 2017 и 2019 г. бившите премиери на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов поднесоха цветя на гроба на Делчев.

Преди седмица българският премиер Кирил Петков каза, че двете правителства подготвят съвместно честване. Ден преди годишнината обаче кабинетът му съобщи, че Петков няма да посети Скопие, а съвместното честване ще се проведе на министерско ниво. Причина за това е, че министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски е на посещение в Брюксел.

Поотделно

В България Петков се включи в честванията в памет на Гоце Делчев в Благоевград в петък вечер редом до президента Румен Радев. Те бяха част от тържествено факелно шествие, което започна от Съдебната палата в града и стигна до паметника на революционера на пл. „Македония“. Те участваха и в официалната церемония с изявления.

Кирил Петков и Румен Радев участваха в шествието в Благоевград.
Кирил Петков и Румен Радев участваха в шествието в Благоевград.

"Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма. За него светът е единствено поле на културното съревнование на народите", каза Кирил Петков.

"Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма. Не е ли странно, че точно признателността към този герой някои се опитват да я използват за разделение, нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади на него", попита българският премиер.

При откриването на Народното събрание в София по-рано в петък парламентарните групи на ГЕРБ и "Има такъв народ" отправиха почетни изявления в памет на революционера.

Президентът на РСМ Пендаровски поднася цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие.
Президентът на РСМ Пендаровски поднася цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие.

В Северна Македония президентът Стево Пендаровски също положи цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас". Той каза, че приветства включването на българската делегация в честванията в Северна Македония. Той вижда в това "акт на добра воля и от двете страни за намаляване на напрежението", създадено от ветото, което България сложи на преговорите за европейската интеграция на страната.

Според Пендаровски изявленията на българския премиер Кирил Петков от последните седмици са близки дори до тези на Нелсън Мандела в сравнение с "вредните" по думите му, изявления на бившите министри от кабинета на Бойко Борисов. Мандела е лидерът на движението за равенство и мир в Южна Африка.

"Поведението на Кирил Петров не е обидно. Той не използва една риторика, която ние помним от ежедневието и беше стандартно използвана, по-специално от някои министри от предишното българско правителство", изтъкна държавният глава на РС Македония.

"Искрено да Ви кажа това, което чувам през последните седмици от Кирил Петков, откакто той е премиер, все едно говори Мандела. Ако го сравните с това, което говореха някои министри от предишното правителство на Борисов, когато всекидневно имаше обиди към нас и като нация", каза Пендаровски.

Кирил Петков говори на 4 февруари в Благоевград.
Кирил Петков говори на 4 февруари в Благоевград.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски от своя страна изпрати почетно изявление от Брюксел.

"Идеалите и усилията на Делчев са наше общо задължение да продължим да изграждаме страната като демократична и икономически напреднала държава", се казва в съобщението", написа той.

Гоце Делчев е сред водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация (наричана в югозападната ни съседка Македонска революционна организация). Историците в двете държави интерпретират различно характера и целите на организацията и нейните членове.

Заради това революционерът отдавна е обект на дискусии в Историческата комисия, чийто членове не успяват да постигнат съгласие за него. До момента комисията е излъчвала препоръки за съвместно почитане на петима души – цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, св. св. Климент и Наум Охридски.

За "добросъседството" между София и Скопие с реални резултати
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG