Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия отваря границите си, а Европа облекчава част от мерките срещу COVID-19


Австралия отваря границите си за първи път от началото на пандемията. В страната ще може да се влиза само след представяне на документ за ваксинация.
Австралия отваря границите си за първи път от началото на пандемията. В страната ще може да се влиза само след представяне на документ за ваксинация.

Австралия обяви, че отваря границите за чужденци за пръв път от почти две години. Задължително условие е обаче пристигащите в страната да са ваксинирани, съобщава Би Би Си.

"Ако имате поставени поне две дози ваксина, ви приветстваме", коментира министър-председателят Скот Морисън. Отварянето на границите е обявено за 21 февруари. Много отрасли го очакват с нетърпение.

По време на пандемията от коронавирус в Австралия бяха наложени едни от най-строгите мерки. През март 2020 г. правителството затвори границите. Забрани на повечето чужденци да идват в страната в опит да се овладее ситуацията с вируса.

От старта на пандемията Австралия спазва стриктни правила в борбата с коронавируса. Едно от тях беше да се забрани на австралийците да напускат страната.

Австралия е регистрирала до момента 2,7 милиона случаи на заразени и над 4248 смъртни случая. Над 80% от населението е ваксинирано.

На този фон премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призова в неделя населението да се обедини в битката срещу COVID-19, съобщи “Ройтерс".

Разрастващото се огнище на Омикрон в страната накара Ардърн да настоява за ваксинации. Данните на Министерството на здравеопазването показват, че 93% от отговарящите на условията лица на възраст над 12 години са били напълно ваксинирани и 49% от отговарящите на условията възрастни са получили бустерна ваксина, но броят на заразените продължава да нарастват.

На този фон в Европа Португалия ще облекчи от утре рестрикциите за пътници, които имат европейски цифров сертификат. От тях няма да се изисква да представят отрицателен резултат от тест за коронавируса преди влизане на португалска територия, предаде Франс прес.

Италианските здравни власти намалиха от десет на пет дни карантината за неваксинираните срещу коронавирус и за онези, които не са с пълен ваксинационен цикъл, в случай че са имали близък контакт със заразен. От карантината се излиза с отрицателен тест за коронавируса.

За онези, които са с пълен ваксинационен цикъл, които са с поставена бустерна доза или са прекарали вече заразата, в случай на близък контакт със заразен се предвижда самонаблюдение, но не и карантина.

Междувременно в Гърция 300000 души, които не са си поставили трета доза, от понеделник се смятат за неваксинирани. Тези, които не са си поставили трета доза, ще могат да ходят на работа, след като задължително си направят бърз тест. Същото условие важи и за всички закрити помещения като ресторанти, заведения, театри, кино салони, фризьорски салони.

В същото време обаче страната отмени допълнителното изискване за тест за COVID-19 за ваксинирани и преболедували при влизане в страната. То беше въведено на 19 декември, за да забави навлизането на тогава новия вариант на коронавируса Омикрон.

Граждани на ЕС ще могат да влизат в държавата срещу валиден сертификат за ваксинация, уверение за преболедуване, което е издадено 14 дни след първия положителен PCR тест и важи до 90 дни от посочената дата на диагностициране на заболяването. Тези, които нямат някой от посочените документи, могат да влязат в Гърция с негативен PCR тест, направен до 72 часа, или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 24 часа преди пътуването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG