Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС върна Лозан Панов във Върховния административен съд с ден забавяне 


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се върне на работа във Върховния административен съд (ВАС), след като настоящият му седемгодишен мандат изтече в четвъртък. Тогава в длъжност начело на ВКС трябва да встъпи досегашната му заместничка Галина Захарова.

Панов трябваше да бъде възстановен като съдия от ВАС още във вторник, но тогава Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не събра минимално необходимите осем гласа, за да вземе това решение.

Магистратите имат статут на несменяемост и местата им в съответните съдилища се пазят дори когато те бъдат назначени на избираеми позиции. По тази причина председателят на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров ще се върне във Върховната касационна прокуратура от 1 март.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев

Въпреки че решението за преназначаването на Панов беше напълно формално, във вторник представляващият ВСС Боян Магдалинчев и колегата му Драгомир Кояджиков гласуваха “против” срещу седем гласа “за”.

Това наложи провеждане на извънредно заседание на Съдийската колегия на ВСС в сряда. Магдалинчев и Кояджиков не участваха в гласуването, но този път в него се включиха Даниела Марчева и Вероника Имова, с чиито гласове беше осигурено необходимото мнозинство, за да се върне Лозан Панов във ВАС от 11 февруари.

Той правораздаваше във Върховния административен съд до началото на 2015 г., когато мнозинството във ВСС начело с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров го избра за председател на ВКС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG