Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литва иска САЩ да разположат постоянни войски на нейна територия


Президентът на Литва Гитанас Науседа
Президентът на Литва Гитанас Науседа

Литва ще поиска от САЩ разполагането на постоянни американски войски в страната. Това стана ясно от изявление на президента на балтийската държава Гитанас Науседа в сряда.

Новината идва на фона на усилията на съюзниците от НАТО да засилят сигурността си заради опасенията от възможна руска военна интервенция в Украйна.

"Разбира се, ще говорим със САЩ, така че американските сили, които са [в страната] на ротационен принцип, да бъдат в Литва без прекъсвания", каза президентът на Литва пред журналисти. "Това би билo най-доброто подобрение на сигурността и политиката на възпиране, което НАТО може да осигури не само на Литва, но и на целия регион", добави Науседа.

От 2019 г. САЩ разполагат в Литва бойни групи от около 500 войници на принципа на редовни ротации. Други съюзници на НАТО също обявиха планове за увеличаване на броя на войските в Източна Европа и балтийските страни на фона на нарастващото напрежение с Москва. По-рано Холандия съобщи, че ще увеличи броя на своите войници в бойната група на НАТО в Литва от 270 на 350 души.

Междувременно в четвъртък продължават и дипломатическите усилия за решаване на кризата около Украйна. Британският премиер Борис Джонсън се очаква да посети Брюксел и Варшава, а министърката на външните работи на Великобритания, както и министърът на отбраната на страната пристигнаха за разговори в Москва. Отделно от това в Берлин ще се проведе среща между представители на Германия, Франция, Русия и Украйна.

Разговорите са част от дълбока дипломатическа криза, която започна в края на 2021 със струпването на над 100 000 руски военни по границата с Украйна.

Западът казва, че това е признак за планирано нападение, като предвижда санкции срещу Русия, в случай че то се осъществи. Москва отрича, че ще предприеме военни действия, и настоява за гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG